Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Двайсет души са загинали, а повече от два милиона други са прекарали нощ в убежища, след като Циклона Булбул удари крайбрежията на Индия и Бангладеш с ожесточени бури и проливен дъжд, съобщиха служители в неделя.

Циклонът натрупа ветрове със скорост до 120 км / ч (75 м / ч), когато удари късно в събота, довеждайки до затварянето на пристанищата и летищата в двете страни.

Десет души загинали в щата Западна Бенгалия в Индия, съобщава Press Trust of India (PTI), включително двама, след като изкоренени дървета паднаха по домовете им и още един, след като беше ударен от паднали клони в Колката. Други двама загинаха в близката щат Одиша, съобщи PTI.

В Бангладеш умряха осем души – петима от падащи дървета – и най-малко 20 души бяха ранени.

Други петима липсват, след като риболовен траулер потъна при лошо време на река Мегна в близост до южния остров Бхола, съобщи областният администратор Масуд Алам Сидики.

Циклонът също повреди около 4000 къщи, предимно изградени от кал и калай, заяви секретарят по управление на бедствията Шах Камал.

В крайбрежната Хулна, най-пострадалия район в Бангладеш, дървета са били изтръгнати от земята, блокирайки пътища и затруднявайки достъпа до района. Някои ниско разположени части на областта бяха наводнени, заяви министърът по управление на бедствия Енамур Рахман.

Властите заявиха, че циклонът e затихвал, докато се движел във вътрешността. „Той се превърна в дълбока депресия, причинявайки обилни валежи“, каза заместник-шефът на метеорологичната служба в Бангладеш, Айеша Хатун.

Булбул удари крайбрежието при Сундарбаните – най-голямата мангрова гора в света, която обхваща Бангладеш и Индия и е дом на застрашени видове, включително бенгалски тигри и иравадийски делфини. Мангровите дървета предпазили крайбрежието от пълното въздействие на бурята, каза Хатун.

Около 2,1 милиона души в Бангладеш бяха преместени в приюти.

Войските бяха изпратени в крайбрежните райони, докато десетки хиляди доброволци ходеха от врата на врата и използваха високоговорители, за да подканят хората да евакуират селата си.

„Прекарахме нощта с още 400 души“, каза Амбия Бегум, която пристигна в приют в пристанищния град Монгла късно в събота заедно със семейството си. „Притеснявам се за добитъка и сламения покрив на къщата си. Не можах да ги доведа тук. Аллах знае какво се случва там. „

Около 1500 туристи бяха заседнали на остров Сейнт Мартин край югоизточен Бангладеш след като услугите с лодка се отмениха.

В Индия близо 120 000 души, които бяха евакуирани, започнаха да се връщат у дома, когато циклонът затихна, съобщиха властите. „Бурята е оставила следа от разрушение, когато е преминала бреговата линия на Западен Бенгал“, заяви държавният министър по градско развитие Фирхад Хаким.

В Одиша, реколтата в крайбрежните райони бе силно ощетена от циклона.

Ниско разположеното крайбрежие на Бангладеш, в което живеят 30 милиона души, и източната част на Индия редовно са очуквани от циклони. Докато честотата и интензивността на бурите са се увеличили, отчасти поради изменението на климата, жертвите на смърт са спаднали поради по-бързите евакуации и изграждането на хиляди крайбрежни убежища.

Циклон Фани беше най-мощната буря, която удари района преди години през май, убивайки 12 души.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК