Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Значителен ръст на заплатите на работещите в автосервизите в страната. За да привлекат кадри, се предлага възнаграждение и до 4 500 лева. Проверка показва, че ръстът в заплатите е между 500 и 800 лева.

„Липсват младите хора, те не търсят професията, защото е тежка и не толкова добре платена“, казва Калин Балканлиев, управител на сервиз.

Затова, за да привлекат нови кадри сервизите са принудени да вдигат заплащането.​

„Между 2 500 до 3 500 лв. – това са в кварталните, средните и малките сервизи. Увеличение на заплатите има 15-20 % до 30 %“, обяснява той, предаде bTV.

За да задържи майсторите си, собственикът на друг сервиз, който се намира в Мездра, също дава по-високи заплати, а и работи наравно със служителите си.

„Качественият персонал иска повече пари, нормално е, а и то няма, младите не искат да работят. Все повече са и обявите в интернет за монтьори“, казва собственикът, Николай Илиев.

В публикуваните обяви за работа заплатите варират – от 2 000 до 4500 лева. Наша проверка показва, че ръстът е между 500 и 800 лева. Между 15 и 30% са се повишили услугите през последните месеци. Причината е поскъпването на частите.

„Те хората ни се сърдят, нещо, че им е скъпо, но ние каква вина имаме? Ако частите са се увеличили 100%, ние труда сме го вдигнали с 50%, не можем повече“, обяснява още Николай.

В сервиза срещаме и Иван, който е клиент. Климатикът на автомобила му е за зареждане.

„Попринцип инфлацията расте за всичко, не само за колите. Ние сме си намерили този сервиз тук в града, понеже е по-евтино и по-качествено“, казва Иван.