Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ледената шапка на Гренландия се е затоплила най-малко с 2,7 градуса по Целзий

Гренландия потъмнява и след като е по-малко бяла, тя по-слабо отразява слънчевите лъчи, което способства за затоплянето ѝ, установи проучване, цитирано от БТА.Ледената шапка на Гренландия се е затоплила най-малко с 2,7 градуса по Целзий от 1982 година насам. Това е довело до бързото топене на ледовете, разкрива изследването, публикувано в „Джиофизикъл рисърч летърс“.

А от десетина години сателитни наблюдения доказват, че делът на отразената светлина от снега, познат като албедо, намалява. Вследствие на това Гренландия потъмнява и става по-топла.Но причината за тази смяна на цвета досега беше загадка. Дали е била причинена от присъствието в снега на частици, поглъщащи светлината като например саждите, породени от изгарянето на изкопаемите горива или от друго нещо?За да отговорят на този въпрос, учени от американския университет „Дармът“ преминали стотици километри в Гренландия в две кампании по вземане на проби – през 2016 и 2017 година.

Размерът на снежинките, начинът, по който отразяват светлината и отпадъчните вещества, присъстващи в снега, били измерени на десетки места. Учените стигнали до извода, че замърсяването със сажди не е виновно за наблюдавания феномен.По думите на Гейбриъл Луис, един от авторите на изследването, гренландският сняг е сред най-чистите в света. Така че виновникът за затоплянето бил търсен другаде.Накрая той е идентифициран като атмосферно блокиране. Това е климатично явление, което може да продължи няколко седмици над някои региони на Гренландия. То се изразява в промяна на въздушната циркулация и съществено намалява снежните бури, а те са от жизнено значение.

„Когато снегът падне и се задържи на повърхността, той променя формата си и снежинките стават по-големи“, изтъква Луис. „Само след няколко дни се променя отразителната способност на снега като тя значително спада. Поради тази причина наличието на пресен сняг е толкова важно, за да се избегне затоплянето и топенето на ледниците“.През тази година топенето на гренландския лед формира около 40% от общото повишаване на нивото на световния океан. Ако ледената шапка на Гренландия се разтопи, това ще доведе до повишаване на морското равнище с над 7 метра. На пръв поглед може да не изглежда много, но реално ще има катастрофални последствия. Много от най-гъсто населените региони на Земята ще останат под вода – сред тях Нидерландия, Северна Германия, части от Ню Йорк, Филаделфия, Флорида и огромен район в Източен Китай.