Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Взрив с последвал пожар в „Пирогов“ рано тази сутрин уби двама пациенти от Второ вътрешно отделение.

Загиналите са мъже на 55 г. и на 68 г., близките им са уведомени, съобщи на място здравният министър Кирил Ананиев. Единият загинал е бил на кислородно дишане, тъй като е имал заболяване на белите дробове.

Инцидентът е станал около 3.54 сутринта. Взривът е избухнал най-вероятно от кислородната система в една от болничните стаи, а жертвите са били настанени там за лечение. 15 души са обгазени, а други 32 пациенти са евакуирани от отделението.

Няма опасност за живота на никой от тях, увери здравният министър, който заедно с вътрешния Младен Маринов и шефът на ГД „Пожарна безопасност“ пристигнаха в спешната болница около 6.00 сутринта.

Пожарът вече е погасен от огнеборците, които са се отзовали в „Пирогов“ светкавично и с 12 пожарни коли.

Сигналът за инцидента е получен в оперативния център на Столичната пожарна около 4 тази сутрин. Незабавно към мястото са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 25 минути след избухването му.

По неофициална информация има обгазени пожарникари.

4 линейки на „Спешна помощ“ са отишли на помощ на „Пирогов“, повикани от временно изпълняващия длъжността проф. Габровски, съобщи по NOVA говорителят й Катя Сунгарска. По думите й не се е наложило да помагат.

„Ние сме повикани, ако се наложи, ако трябва да бъдат прехвърлени някои от пострадалите в други лечебни заведения“, уточни Сунгарска.

Открита е гореща телефонна линия – 02/91 54 540, на която могат да се обаждат близките на пострадалите пациенти от Второ вътрешно отделение. Това съобщи проф. Никола Габровски, който е временно изпълняващ длъжността директор на „Пирогов“.