Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Броят на британските граждани, преместващи се в страни от Европейския съюз, е рекордно висок тази година за последните 10 г., като се наблюдава ускоряване след провеждането на референдума за Брекзит през 2016 г., показа ново проучване, цитирано от „Гардиън“.

Според първоначалните резултати от доклад за миграцията на британски граждани 84 000 души се очаква да напуснат Обединеното кралство, за да заминат за друга държава членка за т.г. в сравнение с 59 000 през 2008 г. През м.г. в Германия са се преместили около 11 500 души от Великобритания в сравнение с над 8500 през 2008 г. Анализът, проведен от групата „Оксфорд“ в Берлин и Берлинския център за социални науки, показа, че броят на британците, кандидатстващи за германско гражданство, се е увеличил значително. Докато през 2015 г. 622 британци са получили германско гражданство, през 2017 г. натурализирани са били 7493. Очаква се броят им да се увеличи тази година. За целия ЕС натурализациите са се увеличили от 2106 през 2015 г. до 14 678 през 2017 г.

В анализа са използвани данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и статистики на национални правителства. За 30% от интервюираните Брекзит е имал пряк ефект върху психичното им здраве. Половината са казали, че ще обмислят да се откажат от британското си гражданство, ако това е необходимо, за да могат да запазят европейското си. Британският премиер Борис Джонсън опита вчера да прокара проекторешението си за предсрочни избори на 12 декември. Джонсън се нуждаеше от подкрепата на две трети от 650-те депутати.

АГОНИЯ

Европейският съюз се съгласи да даде отсрочка за Брекзит до 31 януари, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. След предишното отлагане датата на Брекзит беше 31 октомври. „27-те се съгласиха да приемат молбата на Великобритания за гъвкаво удължаване на Брекзит. Решението ще бъде официално оформено в писмен вид“, съобщи Туск в Туитър. Под гъвкаво удължаване се има предвид, че Великобритания ще може да излезе от ЕС и по-рано, ако постигнатото от премиера Борис Джонсън споразумение за Брекзит с ЕС бъде ратифицирано преди 31 януари. Франция най-много се противопоставяше на ново дълго отлагане и постави условия за сегашното си съгласие: Великобритания да излезе от ЕС на 30 ноември или 31 декември, ако споразумението бъде ратифицирано преди някоя от тези дати.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК