Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Иранските лидери са изправени пред втори ден на протести след признанието им, че украинският пътнически самолет, който се разби в Техеран, е бил свален с военен удар. При тежкия инцидент загинаха всичките 176 души на борда, много от които иранци.

Демонстрантите в столицата Техеран и в някои други градове скандираха лозунги срещу управляващите.

На места е имало и сблъсъци със силите за сигурност и стрелба със сълзотворен газ, съобщава Би Би Си (BBC).

Иран призна, че „неволно” е ударил самолета, след като първоначално го отрече, на фона на нарастващото напрежение със САЩ. Десетки иранци и канадци, както и граждани на Украйна, Великобритания, Афганистан и Швеция загинаха в самолета.

Протестиращите излязоха по улиците, въпреки разполагането на огромен брой сили за сигурност. Звеното за борба с безредиците, части на елитната революционна гвардия на мотоциклети и цивилни служители по сигурността бяха вдигнати на крак заради бунтовете.

https://twitter.com/mohmd_mozafari/status/1216303243829170178

В някои клипове в социалните медии протестиращите могат да бъдат чути да скандират антиправителствени лозунги, включително:

„Те лъжат, че наш враг е Америка, нашият враг е точно тук“.

Много от протестиращите са жени.

Полуофициалната информационна агенция „Фарс” заяви, че до 1000 души са протестирали в различни точки в столицата. Протести е имало и в други градове на Ислямската република.

Още в събота студенти се събраха пред два университета. Първоначално те са искали да покажат уважение към жертвите на самолетната катастрофа, но по-късно вечерта избухнали гневни протести и се твърди, че властите са използвали сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите и отговорност от виновните за свалянето на самолета, на борда на който имаше десетки граждани на Канада, предадоха Ройтерс и Франс прес.

„Няма да спрем, докато бъде въздадена справедливост”, обяви Трюдо пред 1700 човека на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън – град, в който са живеели 13 от 57-те загинали при падането на самолета канадци. Видимо развълнуван, канадският премиер се обърна към семействата на жертвите, че не са сами. „Цялата страна е с вас, тази вечер, утре и през годините занапред”, подчерта той.

Трюдо поиска Канада да участва в разследването на свалянето на самолета. „Ще продължим да работим с нашите партньори, за да осигурим прозрачно и пълно разследване”, обеща канадският премиер. „Няма да спрем, докато не получим отговори на нашите въпроси”, даде да се разбере Трюдо.

Иран вече е издал визи на осем канадски служители, които да се включат в разследването на свалянето на самолета. „Очаква се повечето от хората от екипа да пристигнат в Техеран още днес”, съобщи канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Ройтерс.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК