Държавният стандарт за бялото саламурено сирене е на път да претърпи драстична промяна. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) взе решение да увеличи допустимото водно съдържание в сиренето до 65% – мярка, която според експерти може да доведе до значителни промени в качеството на продукта.

Какво означава новата наредба?
Д-р Сергей Иванов от сдружение „Активни потребители“ коментира пред OFFNews, че това решение на практика променя установените технологии за производство на сирене. Оригиналната технология изисква максимално водно съдържание от 55%, а през 2020 г. с цел ограничаване на измамите в сектора бе въведена норма за максимум 60% влажност. Според Иванов повишаването на тази граница до 65% може да доведе до значително влошаване на качеството на продукта.

„Това на европейските производители звучи като много висок процент, но в България този вкус се харесва. Въпреки това, след настояване от „Активни потребители“, бе прието изискване за максимална влажност от 60%, като всичко над този процент трябваше да бъде обозначено като продукт с повишено водно съдържание“, обясни д-р Иванов.

Как се стигна до промяната?
През 2025 г. за обществено обсъждане бе публикувана промяна в наредбата за мармаладите и конфитюрите, в която с 1-2 изречения бе добавено и новото изискване за млечните продукти – увеличение на допустимото водно съдържание до 65%. Решението беше обсъдено в Националния съвет по храните, оглавяван от земеделския министър Георги Тахов.

„Той беше атакуван както от нас, така и от млекопреработвателите. Вместо да отговори ясно на критиките, заяви, че въвежда нова граница, сякаш такава досега не е съществувала. Това е опашата лъжа!“, заяви д-р Иванов.

Какви са последиците от тази промяна?
Според експертите тези 5% допълнителна влажност са изключително критични, защото сиренето, произведено по класическата хилядолетна технология, трябва да зрее и да премине през млечнокисела ферментация. Увеличаването на водното съдържание практически елиминира този процес, превръщайки сиренето в така наречената „бързозрейка“.

„Производителите ще имат интерес да продават продукта веднага, вместо да го оставят да зрее. Така на практика се променя дефиницията за сирене“, коментира Иванов. Той допълни, че в момента, ако някой продава бързозрейка под етикет „сирене“, подлежи на санкции. С тази промяна обаче, нарушението ще бъде заличено и продуктите ще могат да се предлагат свободно на пазара.

Ще позволи ли държавата компромис с традицията?
„Те искат да се отърват от ограниченията и да продават бързозрейки. Откакто тази наредба е приета, тя е трън в очите на производителите, и сега са убедили министъра да промени хилядолетна технология, само и само да не чакат сиренето да узрее“, алармира д-р Иванов.

Предстои да се види как ще реагира обществото на тази промяна и дали традиционното българско сирене ще бъде запазено в оригиналния си вид.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US