Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма да си тръгна сам от поста главен прокурор. За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС.

Това заяви Иван Гешев по време на дебата във ВСС по предложението за започване на процедура за неговото освобождаване от длъжност, внесено от правосъдния министър Янаки Стоилов.

„Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия“, заяви още той.Според главния прокурор Иван Гешев предложението за прекратяване на неговия мандат е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Иван Гешев направи изложение в рамките на 40 минути, в което представи позицията си по мотивите на Стоилов за прекратяването на мандата му.Главният прокурор определи предложението на министър Стоилов за отстраняването му като „бланкетно“ и „юридически несъстоятелно“, а сигнала на Бойко Рашков като едно „правно нищо“.“Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е в резултат на това, че прокуратурата работи“, каза Гешев.

Според него той не е нарушил функциите си определени в Конституцията – надзор за законност и методическо ръководство, като призова министър Стоилов да обоснове, с които действия е нарушил тези правомощия. Той определи предложението на правосъдния министър за отстраняването му като юридически несъстоятелно.По думите му главният прокурор не разследва и не носи отговорност за отделни разследвания и отделни процесуални решения. Той не ръководи и медийната политика на прокуратурата.

В началото на заседанието на Пленума на ВСС, правосъдният министър Янаки Стоилов представи мотивите за своето предложение за започване на процедура за прекратяване мандата на главния прокурор.В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

Обсъжданията между членовете на ВСС, по предложението на Стоилов, продължават. В това време, пред сградата на съвета, се провежда протест на граждани срещу главния прокурор.Преди заседанието на пленума на кадровия орган, пред журналисти Стоилов призна, че това е изпитание за него и тест за независимостта на членовете на съвета.“Важно е да има произнасяне по същество. Данните са ясни. Процедурата не трябва да се бави, защото иначе създава впечатление за нестабилност и протакане заради други политически събития“, коментира Стоилов.

Два протеста огласяват района около ВСС.Още около 8 сутринта, предвождани от отец Дионисий, граждани се събраха на столичната ул. „Екзарх Йосиф“. Те първи започнаха да скандират, а основното им искане е оставка на главния прокурор.Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Иван Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха
дори нецензурни реплики, извадени от записани разговори.

Малко по-късно, на метри от този протест, Движение „Боец“ също постави озвучителна уредба, която заглуши първия протест, пише БТА.Последователи на „Боец“ внесоха подписка в деловодството на ВСС. Според техни твърдения за оставката на Гешев се подписали около 8000 човека.Точно в 9 движението и на трамваите беше блокирано от двата протеста, които се сляха.ПГ „Демократична България“ поиска публичност от ВСС при разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това заяви в декларация в Народното събрание от името на парламентарната група председателят й Христо Иванов.

Той посочи, че подкрепя искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.“Нормално е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем към ВСС е да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, ако все пак образува такова производство, то да бъде публично заради надделяващия публичен интерес и важността на това, което предстои да се случи. Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение“, каза Иванов.

Без прецедент в новата ни история, Висшият съдебен съвет решава дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков.В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков, главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

За да успее искането, 17 души от ВСС трябва да гласуват „за“.