Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Приетите промени в Изборния кодекс са политически абсурд. Категорично е нарушено равното избирателно право. Това каза Дани Каназирева от ГЕРБ на брифинг в централата на партията.

С промените избирателите бяха разделени в секции под 300 и над 300 души. Тези в секциите под 300 души имат право само на хартия и са лишени от правото на машинен вот, а тези в секциите над 300 души имат право само на машинен вот и са лишени от правото си на гласуване на хартия, заяви Каназирева.Заложените принципи в член 10 на Конституцията, които имат за цел провеждането на честни, прозрачни и демократични избори, грубо бяха нарушени и при начина на отчитане на резултатите.

Няма ефективен граждански контрол при отчитането на крайния резултат. Беше прието само да се следи съвпадението на броя на квитанциите с броя на гласувалите според машинния протокол, но не и да се проверява дали съдържанието на машинния протокол съответства на квитанциите. Нещо още по-фрапантно – дори този член на Конституцията в момента е нарушен от Централната избирателна комисия. Само преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки. Преброяването на машинния вот става само със софтуер, до който има достъп определен кръг лица, подчерта тя.

Машинният вот беше отменен като противоконституционен в Германия именн защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. Преброяването вътре в машината става само със софтуер, до който има достъп определен кръг технически лица. Затова съдът в Германия казва, че този вот е противоконституционен, тъй като не може да се осигури ефективен граждански контрол в присъствието както на изборната администрация, така и на представителите на политическите партии, на наблюдатели, на застъпници и на кандидати, което категорично нарушава демократичния характер на Републиката, публичността на изборите и върховенството на закона.

За съжаление, България беше модернизирана от Трифонов и Иванов дотам, че бяхме наредени като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия. Още преди 10 години почти Европа се отказа от машинния вот, отбеляза Дани Каназирева.Две седмици преди вота няма решение за машинния вот в чужбина. Все още няма машини, софтуерът още не е модофициран, никой не знае колко души реално ще гласуват, не се знае колко машини са нужни за секциите в чужбина. Не се знае кога ще се модифицира софтуерът, кога ще се изпратят в чужбина, кои технически лица ще поддържат изправността на тези машини. Питаме кой ще поддържа машините извън, в Турция кой ще обслужва машините в малко над 100 секции. Разбираме, че в чужбина има набиране на лица на свободен принцип.

Категорично с това се рискува вотът в чужбина. Реално две бяха промени, които бяха направени в Изборния кодекс – отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборния резултат йна вота на 11 юли. До това се свежда голямата реформа. България е в поставена в ситуация, в която държавата сама не може да организира най-важния процес – изборния. Т. нар. партии в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите заявки за промени в изборите и сведоха реформата до отваряне на секции за ДПС в Турция и риск за касиране на изборите, коментира тя.

Приетите промени поставиха членовете на ЦИК на електрическия стол. Вижда се, че просто няма достатъчно машини. Измененията бяха приети напук. Най-честната позиция на ЦИК в момента би била да излязат и да кажат, че не могат да се справят, посочи Радомир Чолаков.Предупредихме, че държавата може да бъде изправена пред конституционна криза и в момента всичко сочи в тази посока. Държавата в момента е в ситуация на агония и всички органи се опитват мъчително да замажат ситуацията. Разписките от машинния вот трябва да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна криза, подчерта Чолаков.

ЦИК трябва да приеме решение, с което да се провери съвпадението между данните в разписката и протокола, който се разпечатва. Рискът е поставен и е факт вероятността някой да иска касиране заради приетите промени в Изборния кодекс, каза Дани Каназирева.Припомняме, че тази седмица в поредица от изявления бившите управляващи атакуваха служебното правителство. Те попитаха разследван ли е за данъчни измами изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Борис Михайлов, усъмниха се в експертизата на Михайлов.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.