Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Депутатите се отказаха да разгледат предложенията за анкетни комисии за инцидента при Росенец и за полицейското насилие на миналогодишните протести

Народното събрание успя да заработи в четвъртък, въпреки заплахите, които отправиха предния ден ГЕРБ и БСП, че ще го блокират. Веднага пролича и кои са печелившите от разразилата се парламентарна криза – партията на Бойко Борисов и ДПС, пише вестник Сега.

В сърцето на раздора беше работната програма на депутатите. Ива Митева – председателят на Народното събрание, обяви пред колегите си, че на председателския съвет на парламентарните групи е достигнат компромис – на пленарното заседание в четвъртък ще се работи само по изменения в парламентарния правилник и поправки в Изборния кодекс. Това означава, че от първоначалния дневен ред са отпаднали промените в Закона за политическите партии, които орязваха държавната субсидия за политическите формации, както и предложенията за създаване на две анкетни комисии – за инцидента при Росенец и за полицейското насилие на миналогодишните протести.

Очевидно е кой е облагодетелстван от тази промяна в програмата. За ДПС Росенец е болезнен въпрос, тъй като засяга почетния лидер на движението Ахмед Доган. А идеята за комисия за полицейското насилие е пряко насочена срещу ГЕРБ, която като управляваща партия контролираше вътрешното министерство.