Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„На 3 декември 2006 година – преди точно 13 години, беше създадена най-голямата и масова партия в днешна България.

С три правителства досега, 140 кмета и почти неизменни победи на всички избори от 2006 насам, партията е най-успешната в най-новата история на България. По случай рождения ден на ГЕРБ – нека си припомним няколко важни неща за партията“.

Това написаха членове на управляващата партия. Ето какво още публикуваха те:

1. Създадена по инициатива на тогавашния кмет на София Бойко Борисов, ГЕРБ никога не е имала промяна в лидерството. Въпреки че в началото формално начело застава Цветан Цветанов, това се дължи на законодателни спънки. И тогава обаче е ясно кой е реалният лидер.

Бойко Борисов е най-дълго управлявалият България демократичен премиер. През месец май 2019 година се навършиха 2 507 дни, в които той е начело на изпълнителната власт.

2. ГЕРБ е създаден върху основата на гражданското сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и абревиатура „ГЕРБ“. Много хора смятат, че това и сега е така. Истината обаче е, че името ГЕРБ не е абревиатура, а официално название на партията, съгласно нейния устав.

3. Седалището на ГЕРБ се намира в София – централата на партията е в Националния дворец на културата, на площад „България“ №1 в София.

4. Още в началото социолозите се объркват в пъти и силно подценяват шансовете на Борисов. Според поучаванията през 2006 г. ГЕРБ ще е втора политическа сила (с 13 – 15%) – след БСП (24 – 26%) и преди ПП ДПС и „Атака“ (и двете с по 7 – 9%). На изборите за 41-о Народно събрание, проведени на 5 юли 2009 г. обаче, партията спечелва с почти 40%.

5. На последните избори тази есен ГЕРБ отново стана първа политическа сила и се доказа като най-голямата политическа партия в България. Спечели в 163 общини и увеличи кметовете си от 130 на миналите избори на 140 на тези.

6. Партията има най-голямата парламентарна група в Народното събрание – с 95 депутати. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е представител на управляващите.

7. Групата на ГЕРБ/СДС е най-голямата българска в Европейския парламент с шестима евродепутати. Те са част от политическото семейство на ЕНП. Български еврокомисар в момента е Мария Габриел, а предишният представител на България в Еврокомисията – Кристалина Георгиева, в момента е начело на Международния валутен фонд и заема една от най-важните длъжности в света.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК