Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Вчера останах учуден, когато разбрах, че 120 народни представители извън управляващата коалиция са подписали искане за оставката на г-н Минчев, когато поне 10 от тези 120 са казали колко честен, диалогичен, справедлив и добър председател на Народното събрание е Никола Минчев. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебата по искането на ГЕРБ, „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“ за предсрочно освобождаване на председателя на парламента. До искането за освобождаването на Минчев се стигна заради изслушването на външния министър Теодора Генчовска относно Северна Македония.

Мога да кажа, че това е най-добрият председател на народното събрание през осемте години, откакто съм народен представител, добави той.

При гласуването на дневния ред вчера беше ясно посочено, че се гласува точката да влезе в дневния ред и това дали заседанието ще бъде закрито или открито, ще се гласува, след като точката влезе в програмата. Имаше две гласувания – 126 бяха гласовете заседанието да бъде открито и 100 народни представители бяха да бъде закрито. В тези 126 бяха 11 гласа на „Възраждане“. Колегите от „Възраждане“ искаха заседанието да бъде открито и така гласуваха. И само след един час се подписаха за искане за оставката на председателя, защото не е допуснал закрито заседание. Това с какво граничи? След това г-жа Генчовска трябвало да каже нещо тайно. Да, има я и тази опция, само че това вече е друго заседание. На вчерашното заседание тя каза каквото има. Има си ред, но вие искате нещо друго, заяви Свиленски.

Стигаме до истината – мотиви няма. Час и половина говорим за магистрали, за „Капитан Андреево“, за нарушени бизнеси, а се иска оставката на Никола Минчев. Както общо има Никола Минчев с „Капитан Андреево“, например, или с Министерството на регионалното развитие? Днешният ден влиза в историята с едно нещо – днес е денят на българските излъгани избиратели. Днес голяма част от българските избиратели, ще се почувстват най-излъгани в живота си. Тези, които бяха по площадите, които протестираха, стачкуваха, никога не са очаквали, че например „Възраждан“е ще се подпишат в една подписка с ДПС за сваляне на председател на Народното събрание, никога не са очаквали избирателите на ИТН, чийто председател на парламентарната група говореше от трибуната за Джипко Бибитков, как ще обяснят, че получават подкрепата на тази парламентарна група? Колко пъти трябва да се срещнете челно с вашите избиратели, за да разберете, че те не искат да правите коалиция с ГЕРБ? Но при вас друга коалиция е невъзможна. ДПС, ИТН, ГЕРБ – това е възможната коалиция. Другата коалиция, в която се опитвахме да работим шест месеца да работим скоалиционни съвети – вие записвахте на листчета и ги изкарвахте в медиите. Това не е коалиционно поведение. Когато влиза в коалиция, всеки трябва да си загърби малко от собствените амбиции, трябва да бъде диалогичен, коректен и почтен спрямо партньорите си. Когато се разделят, да продължат да бъдат коректни, посочи Георги Свиленски.

Г-н Минчев има пълната подкрепа на нашата парламентарна група, завърши социалистът.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК