fbpx

Георги Георгиев от ГЕРБ е новият председател на Столичния общински съвет

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Юристът Георги Георгиев от групата на ГЕРБ е новият председател на Столичния общински съвет. Той беше избран с 36 гласа при вота, в който участваха 44 от общо 61 общински съветници. Недействителните гласове са 8.

Георгиев беше единствена номинация за поста, след като във вторник досегашният председател Елен Герджиков подаде оставка. След повече от 10 г. той се оттегли по настояване лично на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който не бил доволен, че не се е възпротивил на критиките на опозицията, че градският транспорт е пред фалит.

Георгиев е първи мандат общински съветник от гражданската квота в листата на ГЕРБ-СДС. Председател е на комисията по финанси и бюджет към СОС. Вносител е на редица доклади, свързани с оптимизация на бюджетните разходи, подобряване на градската среда, развитие на обществения транспорт и безконтактните плащания в него, социални дейности и други.

Още преди гласуването от групите на „Демократична България“ и БСП, както и независимият Борис Бонев от „Спаси София“ обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Георгиев, като се възмутиха от намесата на Борисов при оттеглянето му. Десните дори заявиха, че ще обжалват избора му, защото процедурата не е извършена по правилата.

Според той е прекалено агресивен и невъздържан, подобно е и мнението на десните . Според Бонев пък Георгиевне е подходящ за поста, защото е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади.

„Прави впечатление, че Георги Георгиев бързо се изкачи на кариерната стълбица. Той директно стана шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси към СОС, а сега на преполовен мандат е кандидат за председател на СОС. Това е човек, който не може да води диалог, не е консенсусен“, коментира Бонев.

Методи Лалов от ДБ също се изказа негативно за предложението на ГЕРБ.

„Георги Георгиев е лицето на арогантността. Да, Георги Георгиев има качества и е готов да изпълни всички заръки на Бойко Борисов“, допълни той.

„Ако някой умее да се самозабравя, то това е Георги Георгиев. Ако някой е гледал комисията за бюджет на СОС, той е видял поведението на Георгиев. Квалификациите и дипломите не са всичко, преди всичко стои правовата държава. Време е граждани да излезете пред общината, хиляди трябва да дойдат и е време и Георгиев и Фандъкова да си събират партакешите от общината“, допълни Лалов.

Биография

Георги Георгиев е роден през 1986 г. Завършил е с отличие право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има и магистърска степен по международно търговско право от King’s College London. Защитава дисертация на тема „Залог на търговско предприятие“ в Софийския университет, въз основа на която издава книгата „Залогът на търговско предприятие“ през тази година. През 2012 г. е избран за консултант за България и член на работна група по изследователски проект на London School of Economics and Political Science. Съавтор е в международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства. В момента е главен асистент по търговско право в Софийския университет. Георгиев е управляващ съдружник в адвокатско дружество „Георгиев и Колев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *