Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ е готов с конкретно предложение пред президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и пред министъра на отбраната за решаване на проблема.

За да има пълноценно обучение на пилотите, учебната база на Военновъздушните сили и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ трябва да се слеят. Това заяви бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на училището, цитиран от БТА.

В Плевен утре ще станат офицери 43-ма курсанти, завършили успешно 70-тия випуск на ВВВУ. Гордеем се с този випуск, който постигна на държавните изпити отличен успех – 5,55, допълни генералът.

„За една година от възстановяване самостоятелността на авиационното училище е постигнато доста много. Това личи от високия му имидж, който расте с всеки изминал ден. Преди факултет „Авиационен“ не можеше да попълни местата си за курсанти. Тази година кандидатите са повече от местата, които са ни дадени от Националната агенция за акредитация“, подчерта той.

Ген. Радойски посочи като проблем пред завършващите пилоти, че не са могли да натрупат практически опит.

„Трябваше да налетят 200 часа, но имат само по 30 часа, което е крайно недостатъчно. Това означава, че след като станат лейтенанти, трябва да продължат своето летателно обучение още 3-4 години, което е крайно недопустимо“, изтъкна генерал Юлиян Радойски.

Той заяви, че е готов с конкретно предложение пред президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили и пред министъра на отбраната за решаване на проблема.

„За да има пълноценно обучение на пилотите, учебната база на ВВС и авиационното училище трябва да се слеят. Ако стане това обединение, ще можем да постигнем много по-големи резултати и да имаме комплексно обучение, каквато е мисията на нашето училище с неговото възстановяване“, изтъкна бригаден генерал Юлиян Радойски.

Церемонията по изпращане на новия випуск с името „Георги Раковски“ ще започне утре от 9.00 часа пред параклиса-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ на централния градски площад „Възраждане“ в Плевен.