Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Задушница е ден, в който отдаваме почит на мъртвите. Това е древна традиция, която се спазва до днес.

В църквите се провеждат специални панахиди, с което се почитат загиналите ни близки. Задушниците през годината са три – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова задушница. Голямата Задушница се пада ден преди Месни заговезни, Черешовата след Спасовден, а Архангеловата около Архангеловден, припомня Actualno.com

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“.

Тази година Черешовата задушница се пада на 11 юни, събота. Тя е втората в годината и е преди Петровите пости. Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
Според евангелието след Възнесение Господне (Спасовден) входът на Небесното царство е отворен – раят е отворен.
Евангелието разказва как на петдесетия ден след Пасха в Йерусалим дошли Христовите ученици и Дева Мария. По време на една молитва Светият Дух слязъл от небето и им дал силата да проповядват Христовото учение на всички народи.
Тогава свети апостол Петър накарал много хора да повярват в Христа и да се покръстят. От този момент били поставени основите на църквата, затова и празникът Петдесетница (Св. Троица) се смята за неин рожден ден.

На задушница душите на починалите се прибират, а живите се молят за опрощение на греховете им, гласят народните вярвания. На този ден камбаната бие траурно, в православните храмове се отслужват заупокойни молитви.

Палят се свещи за душите им, ходи се на гробища и се прави така наречената раздаванка. Живите си раздават жито, хляб, сладки и череши за възпоменание на покойниците си, казвайки си „Бог да прости душите на мъртвите.“