Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Властите в китайската столица Пекин решиха да отменят големите събития около китайската Нова година, включително храмовите празненства, започвайки от днес, за да се предотврати разпространението на коронавируса, съобщават китайските и световните медии.

Междувременно администрацията на Забранения град – комплекс в центъра на Пекин на около 600 години, който е служил за резиденция на императорите и е бил център на властта, обяви, че той ще бъде затворен от днес заради коронавируса. Днес Забраненият град е туристическа атракция, като го посещават милиони хора всяка година.

Съобщава се също така, че водещите на новините по китайските телевизии са с маски на лицата, докато представят новините.

В края на декември беше регистрирано огнище на коронавирус в град Ухан, който в момента е под блокада заради опасения, че смъртоносният вирус ще се превърне в епидемия.

Към момента регистрираните случаи на заразени с вируса са 634 души, като 17 души са починали. Сред заразените около 100 души са в критично състояние.

Китайските власти потвърдиха, че вирусът може да се предава от човек на човек, а заразени хора вече са регистрирани в Сингапур, Хонконг, Виетнам, Тайван, Тайланд, Япония, Южна Корея, Саудитска Арабия, САЩ и Макао.

За случая в Саудитска Арабия външното министерство на Индия уточни, че индийска медицинска сестра, работеща в Саудитска Арабия, може да се е заразила с вируса, докато е лекувала колега от Филипините.

Уточнява се, че в Сингапур 66-годишен китаец е заразен с коронавирус. Синът на мъжа също е разглеждан като подозрителен случай. Жена от Китай, която е пътувала отделно, също е била диагностицирана с вируса при предварителни изследвания, които все още не са потвърдени.

Налице е бум на продажбите на маски за лице в цял Китай, като печатният официоз People’s Daily отбеляза, че „нарастването на търсенето привърши запасите от маски за лице на някои доставчици в платформите за електронна търговия, включително Taobao и JD, два от най-големите онлайн пазара“.

Заразените хората развиват температура и затруднено дишане. Рентгеновите снимки на гърдите на заразените показват инвазивни поражения на белите им дробове.