Не бъдете безразлични! Споделете новината:

 

„Местните ни помагат много. Непрекъснато копаем, подсилваме. Дръжте се, ние сме на нашата земя!“, казва войник.

В хода на войната Украйна съобщи, че удря важни логистични цели в превзетите от Русия части на страната. Според британското министерство на отбраната Киев си е върнал контрола над градовете 35 км източно от столицата.

С надписи „Деца“ коли с евакуиращи се граждани продължават да прииждат в Запорожие. Пътуването им продължава с дни.

От другата страна Кремъл обяви, че на места украинските военни не допускат евакуацията на цивилни. Твърди се, че руските войски са затегнали още повече обръча около Мариупол. Използван е бил комплекс „Искандер“ за поразяване на база за чуждестранни наемници в Украйна. Двете страни потвърдиха за първата официална размяна на войници.

В изказване пред Европейския съвет вчера украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Европа е можела да предотврати инвазия в Украйна, ако превантивно беше санкционирала Москва и помоли Брюксел да не се бави с евроинтеграцията на страната му.

„През този месец сравнявахте световете и видяхте всичко. Видяхте кой колко струва. Видяхте, че Украйна трябва да бъде в ЕС в близкото бъдеще“, заяви Зеленски.

Американският президент Джо Байдън пък поиска Русия да бъде извадена от Г-20.

„Това, което Путин се опитва да направи, е да разбие НАТО – той предпочита да се изправя срещу 30 самостоятелни държави, отколкото срещу 30 обединени страни заедно със САЩ“, заяви той.

По-късно тази година се очаква среща на страните от формата Г-20 в Индонезия. Към този момент руският президент Владимир Путин възнамерява да присъства.