Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Косово – най-младата държава в Европа, е първата, откликнала на призива на американския президент Доналд Тръмп и е приела обратно своите граждани, които са се били или са живели в контролирана от „Ислямска държава“ територия.

Тайната операция е проведена в ранната утрин на 20 април тази година, съобщава хърватският информационен портал Express, цитиран от БГНЕС. Чартърният самолет, който се е приземил летището в Прищина под прикритието на мрака, е возил на борда си 110 граждани на Косово, които през последните месеци са живеели като затворници в кюрдските лагери за сдържане в Северна Сирия, по протежение на границата с Турция. Роднините им не са знаели нищо за завръщането им. Заради операцията летището в столицата на Косово е останало затворено за няколко часа.

Сред 110-те пътници е имало 32 жени, 74 деца и четирима мъже. Те са били незабавно прехвърлени в автобуси със затъмнени стъкла. Мъжете са отведени в най-строго охранявания затвор в Подуево, а жените и децата са настанени в приемния център „Вранидол“ за медицински и психологически преглед. През летните месеци за децата са били организирани забавления с цел постепенно завръщане към нормалния живот и подготовка за посещение в детска градина или училище. Психолозите работят с тях интензивно и към момента. Екипът им се състои от около 20 специалисти, които помагат за интегрирането им в косовското общество.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US