Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Компания, предоставяща интернет и телевизионни услуги в една от провинциите на Казахстан, близък съюзник на Москва, блокира всички руски телевизионни станции заради отразяването им на руската инвазия в Украйна, предаде агенция „Ройтерс“.

„Ние сме против войната и против военната пропаганда“, се казва в изявление на компанията „Ремстройсервис“ в град Шахтинск в централен Казахстан. Компанията добави, че излъчва казахстанската държавна телевизия вместо всички големи руски програми. Казахстан избягва да критикува решението на Русия да нахлуе в друга бивша съветска република, но в същото време не застана на страната на Русия в признаването на независимостта на подкрепяните от Москва сепаратистки държави в Източна Украйна.

Валутата тенге на Казахстан претърпя срив в понеделник заедно с руската рубла, докато броят на полетите през нейното въздушно пространство се утрои, тъй като много руски авиокомпании трябваше да отклонят самолетите си поради забрани, наложени от европейските държави заради военната инвазия. Казахстан провежда мултивекторна външна политика, която се изразява в стратегически отношения както с Русия и Китай, така и със САЩ и ЕС. Казахстан е за мирно уреждане на конфликтите по света, а не използването на военна сила.