Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Трудноподвижни и болни възрастни хора в Бургас се сблъскват със изборната администрация само броени дни преди вота. Заради невъзможността да стигнат до секциите на 4 април, техни близки подават заявление за мобилна урна. Оказва се невъзможно, освен ако възрастните нямат ТЕЛК или НЕЛК.

Златко Гулеков живее с възрастните си родители. Майка му е на 82 години, а баща му скоро ще навърши 90. И двамата са трудноподвижни и с множество заболявания.

„Аз съм онкологично болна, оперирана съм онкологично, с 25 нагревки съм, след това получих мъждене на сърцето. Не мога да отида до урната, не е възможно. Ако дойдат тук – ще гласувам, ако не дойдат, здраве…“, сподели пред Нова тв 82-годишната Тота Гулекова.

90-годишният й съпруг е тудноподвижен. „Не знам как мога да отида до там и как мога да се върна. Затова искам някаква помощ. Никога през живота си не съм пропускал да изразя собствената си позиция, т.е. искам да ви кажа откровено, че и този път искам да гласувам, макар че ми е много, много, много трудно“, заяви Радко Гулеков.

Синът им решава да подаде заявление за гласуване с преносима урна за родителите си и възрастните им съседи. Изненадан бил от изискването, че заедно със заявлението, трябва да се представи решение от ТЕЛК или НЕЛК.

„Аз не виждам защо ТЕЛК и НЕЛК трябва да са документи, които се изискват, за да имаш право да гласуваш“, посочва Златко Гулеков

От Районната избирателна комисия в Бургас обясниха, че изискването не е от тази година: „Законът и решението на Централната избирателна комисия, казват, че такива хора, за да се възползват от това си право, трябва да го удостоверят по някакъв начин, не само с ТЕЛК или НЕЛК, могат и с епикриза“, твърди Елка Стоянова- председател на РИК-Бургас.

От Районната избирателна комисия уточняват, че 20 март е бил последният ден, в който е можело да бъде заявено гласуване с подвижна урна. Сега Златко Гулеков търси адвокат, който да му помогне с казуса, ако сам не успее да се справи.