Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Върховният касационен съд ще гледа днес отказа на Софийския градски съд да регистрира партията на шоумена Слави Трифонов ”Няма такава държава”.

През декември 2019 г. СГС отказа вписване в регистъра на политическите формации на „Няма такава държава“ заради използването на българския флаг в логото й – нещо, което е забранено в закона. Любопитното е, че не само Трифонов, но и от Софийската градска прокуратура са жалили отказа на магистратите, което е отклонение от практиката.

В чл. 5 от Закона за политическите партии е записано: „Политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.“

В чл. 11, ал. 2 от Конституцията пък е постановено, че „нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна“.

В чл. 2, ал. 1 от Устава на политическа партия „Няма такава държава“ пък е посочено, че символът съставлява „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“.

Във Фейсбук Слави Трифонов написа: Това е просто измислена причина. Ако не беше това, щеше да е името на партията. Ако не беше символът или името на партията, щеше да е името на лидера на партията. Ако не беше името на лидера на партията, щеше да е името на родния град на лидера на партията“.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.