Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Изпратихме 2019 година с положителна тенденция – намаляват телефонните измами. Спад с над 50% на регистрираните телефонни измами от началото на 2019 г. до края на ноември.

Според данните на МВР те са били малко над 500. В сравнение с 2018 година – 1110. В рамките на три месеца е била установена 1 телефонна измама, съобщава Нова.

Самотна жена, изхвърлила всичките си спестявания през балкона, ги получи обратно точно преди Коледа. Госпожа Петрова е една от стотиците жертви на телефонни измами. Разделя се с около 2 500 лева. Мисли, че съдейства на полицията. Тези парични средства ги е събирала дълъг период от време за нейно лечение, каза Димитър Желев от Главна дирекция „Национална полиция”.

Конкретният случай е станал в центъра на София. По познатата схема балкон – муле. Мулето бива пратено от организатора на групата за телефонни измами. Взимайки парите, колегите от Главна дирекция „Национална полиция” са задържали лицето в момента, в който той е взел паричната сума, изхвърлена от г-жа Петрова, каза още Желев.

За късмет 78-годишната жена не чака години да си получи парите. Връщат й ги след разрешение на Специализираната прокуратура, тъй като мулето е било заловено с тях. Г-жа Петрова си получи средствата преди Коледа. Не можеше да повярва, че всичко това, което го е хвърлила през балкона си, го получава, допълни още Желев.

След три спецоперации през миналата годината в Горна Оряховица, Левски и София разследващите отчитат спад на тези престъпленията. Профилът на извършителите обаче остава непроменен. Такива лица нямат трудова заетост, живеят в скъпи къщи, което не кореспондира с официалния им трудов доход, коментира Димитър Желев. По-често обаче столичани се усещат, че ги атакуват. Искаха да им изпратя пари за съпруга ми на някакъв адрес. Казаха ми, че там е бил докторът и че съпругът ми е точно до тях, каза Катя Иванова, пенсионерка.

Престъпниците се възползват от превантивната кампания на МВР и затова най-успешна се оказва схемата съдействие на полицията. „Няма логика да си събират всички спестявания и да ги слагат в хладилник. Полицията по телефон пари на никого не иска”, посочи Димитър Желев.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК