Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Френското правителство реагира гневно на още едно писмо, което предупреждава за назряваща „гражданска война“ заради „отстъпки“ пред ислямизма – второ за месец, пише „Франс 24“.

На сайта на сп. Valeurs Actuelles бе публикуван в неделя текст, написан от неизвестен брой войници на служба и поставящ под въпрос „оцеляването на нашата страна, оцеляването на вашата страна“. Войниците се самоопределят като част от по-младите поколения. Това е различно от предишното обръщение, което бе подписано от офицери и генерали, някои от запаса.

Отзвукът и от двете писма разтърси политическия елит година преди президентските избори в страната, които се очертават като ожесточена надпревара между държавния глава Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен. Засега проучванията сочат, че Макрон по-скоро би спечелил балотажа.Вътрешният министър Жералд Дарманен – близък съюзник на Макрон – обвини анонимните военни зад писмото в липса на „кураж“, а министърът на отбраната Флоранс Парли го нарече „груба политическа схема“. За премиера Жан Кастекс става въпрос за „политическа маневра“ на „крайнодесните“.“Огненото поколение“Подписалите писмото се самоопределят като „огненото поколение“, предлагащо „живота си, за да унищожи ислямизма, пред който направихте отстъпки на наша собствена почва“.Те твърдят, че са били част от операция „Сентинел“, която трябваше да защити вътрешната сигурност на Франция след вълната от джихадистки атаки през 2015 г.“Ако започне гражданска война, армията ще поддържа реда на собствената си почва… във Франция назрява гражданска война и съвършено добре го знаете.“Според крайнодясното издание над 160 хил. души са подписали писмото до понеделник следобед, тъй като то е отворено, за да се присъединят граждани към него (за разлика от предишното).