Не бъдете безразлични! Споделете новината:

7-годишно дете е живяло в кокошарник сред мишки и паяци и е хранено със сух хляб във врачанско село. Спяло е върху гуми, върху които е имало дъска, застлана с одеало.

Детето не е било обгрижвано добре и условията, при които е живяло в тази пристройка, са потресаващи. Детето е казало, че рядко се храни, храната му се подава през прозореца, в помещението няма дрехи – повечето са били в другата къща, а то си е влизало в тази пристройка със старите дрехи, разказа Мария Търнавска от социалната служба във Враца пред Нова тв.

След като социалните служби са получили сигнал, започнали да събират информация.

Детето е било оставено без надзор от майката и мъжа, който живее с нея.

В училище детето е споделяло, че е било бито от пастрока, но в същото време е допускано, че може да преувеличава, защото само казало пред други деца, че и в детската градина и лъгало така, разказа жената. От училището не е подаден сигнал, което буди сериозно притеснение. Сигналът е подаден от жител на населеното място, където живее то. Проверката установила, че той е достоверен и детето наистина живее при тези условия.

Не се потвърждава информацията дали детето е било година и половина в тази постройка извън къщата. Не се потвърждава информация за заключване, за гледане на животни, това е било стаичка за гуми.

Детето е споделяло в училище, че живее в помещение, в което има мишки и паяци. Отопление няма, циментов под, температурата е била толкова, колкото и навън.

Тревожното е, че жителите на селото не са подали сигнал, страхували са се и дори при проверката не са искали да бъдат записвани имената им, защото семейството е конфликтно.

В момента детето вече е предприета мярка за закрила, настанено е в семейство при роднини. Приложена е най-благоприятната мярка за детето, обясни социалната работничка.

След като са събрани достатъчно данни за извършено престъпление, пастрокът е привлечен под наказателна отговорност за извършено престъпление в условията на домашно насилие, разказа наблюдаващият прокурор. Към настоящия момент мъжът е в следствения арест и е с постоянна мярка задържане под стража. Той отрича да е извършил деянието.

Наказанието за това престъпление предвижда от 3 до 10 г. затвор.

Детето е отделено от майката и е изведено само. Тя е отричала за случай. Престои проверка за съпричастност на други лица.