Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Минал през вратата на току-що отворения отново фризьорски салон, Руне Хьосгор размахва своя „коронапаспорт“, който е в мобилния му телефон: сред първите държави в Европа, Дания започна от вторник да използва свой ковид „паспорт“, като част от план за постепенно отваряне на страната до края на май.

На разположение чрез защитено мобилно приложение, както и на хартиен носител, в момента той позволява да се влиза в някои малки търговски обекти – фризьорски салони, салони за красота и дори школи за шофьорски курсове, като удостоверява, че ползвателят е напълно ваксиниран, че вече е бил заразен с КОВИД-19 и е имал положителен тест отпреди 2 до 12 седмици, или че има отрицателен тест от последните 72 часа.

„От три месеца чакам да ме подстрижат“, споделя за АФП Хьосгор – 42-годишен компютърен специалист, който се радва, че може отново да бъде в салона.
„В събота си направих тест, той важи до днес следобед. Обикновено си правя тест един или няколко пъти седмично, защото за мен това наистина е проблем“, обяснява той.

След близо 4 месеца, през които е било затворено, фризьорката Перниле Нилсен е „развълнувана“, че клиентите се връщат.

Очаквахме това това отваряне толкова дълго! Сега правим всичко възможно, за да можем отново да отворим и щом трябва да се направи това (коронапаспортът), го правим“, обобщава собственичката на салона, разчитайки на сътрудничеството на клиентите, които се втурнаха да си запазят час откакто салонът е отворил отново в края на март.

Дания е една от първите държави в Европа, която е създала тази система, докато Европейската комисия работи за въвеждането на дигитален „зелен сертификат“, за да има отново свободно движение в ЕС.

В скандинавската страна „коронапаспортът“ за момента не се използва за пътувания, макар че по-нататък правителството има намерение да го направи.
От друга страна, той ще е задължителен за достъп до терасите на заведения, чието отваряне е предвидено за 21 април, после за ресторантите, музеите, театрите и киносалоните, от 6 май нататък.

Почти пълното ново отваряне е предвидено за 21 май, дата, избрана, тъй като трябва да съответствува на края на ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

„Коронапаспортът“ е временен, уверяват датските власти, но трябва да остане валиден докато цялото датско население получи достъп до ваксина, теоретично през лятото.