Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Всяко домакинство трябва да има план за евакуация при пожар и земетресение. Това каза Лазар Радков със специална доброволческа инициатива при кризисни ситуации, в “Денят на Фокус“ по Радио “Фокус“. Тайван бе ударен с трус 7.2 по Рихтер. В Копривщица и Пирдоп пък имаше сериозни пожари.

“За да знаем какво да правим при бедствие, трябва да се образоваме. Има стъпки, които всеки от нас е хубаво да предприеме при земетресение. България се намира в земетръсен район. Земетресенията в Турция бяха ужасно събитие, а за нас, доброволците, червен флаг. Всяко семейство е силно препоръчително да има собствен план за действие при трус“, препоръча Радков.

Задължително трябва да имате евакуационна раница, която да грабнеш бързо при нужда. “Вътре трябва да има вода, храна, документи, фенерче, батерии, батерии за телефон, лекарства, материали за първа долекарска помощ. Може да сме заедно с близките си при трус или на различни места. Всеки тръгва да звъни по телефона и линиите блокират – препоръчвам да комуникирате с текстови съобщения онлайн. Трябва да знаем къде се събираме, ако се случи бедствие и сме разделени“, добави Лазар Радков.

Трябва да имаме резервен сборен пункт – далеч от сгради и дървета, от стълбове за осветление, от всякакви постройки и високи предмети. “Първият трус няма как да се предвиди, но се очакват вторични. Човек трябва да пази главата и вътрешните органи, да се сниши, да не стои да прозореца, който може да се счупи и да ни нарани“, даде подробности събеседникът.

Запазването на самообладание се случва, когато човек се е подготвил. Трябва да проиграем евакуационния план с децата под лека форма. “В Турция сгради, които са били добре построени по стандарт, издържаха първия трус, но той ги компрометира и при втори и трети трус те падат. Когато хората са излезли навън след първия трус и се върнат да видят какво се се случило вътре или да си вземат предмети между трусовете, това води до най-много жертви“, подчерта Радков.

“Трябва да следваме инструкциите за пожарна безопасност при пожар. Най-рискови те са в домакинствата, защото горските пожари засягат по-малък брой хора. Най-често причинители са готвенето, електроуредите, забравена цигара или свещ. При запалване на мазнина хората не знаят какво да правят и обикновено влошават ситуация. Нека се запознаят с възникването на пожарите, какво означава триъгълникът на пожара – кислород, гориво, искра“у, разказа Лазар Радков.

Когато гори тенджера, достатъчно е да сложим капак отгоре. В никакъв случай не пробвайте да угасите с вода. Всяко домакинство трябва да има пожарогасител и да знае как се работи с него, предупреди Радков.

“Най-важното нещо, на което учим доброволците и децата е да пазят себе си, защото ако те пострадат, няма да могат да помогнат никому. При щети за нас ние ставаме пострадали и ангажираме други да ни помагат. Първо трябва ние да сме в безопасност и тогава да се опитаме да помагаме при бедствия. Филмите много вредят, защото редовно показват сцени на героизъм. В реалния живот първо трябва да се уверим, че ние самите сме в безопасност – помагаме само, ако знаем, че няма да пострадаме“, подчерта Радков.