Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Два дни до края на извънредната епидемична обстановка. В страната предстои много служители да се върнат на работа в офисите. Има ли варианти работата от вкъщи да продължи?

„Има два вида служители – които се чувстват по-добре вкъщи, и други, които искат да се върнат в офиса. Важно е как това се отразява на компанията, но ако служителите са по-продуктивни от вкъщи, биха могли да останат“, посочи председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на „България сутрин“.

Факторите, които работодателите вземат предвид, решавайки дали да прекратят хоум офиса, са най-вече продуктивността на служителите, как се чувстват те и ограничаването на разходите. „За тях е определено много важно сметката им да излезе“, категорична е Василева.

От конфедерацията по заетостта правят на всеки 6 месеца проучване, като в последното има интересно откритие – много компании ще искат да назначават, но въпросът е дали ще има кого.

„Знаем колко украинци са дошли в България, но не знаем колко са наети на работа. Не искам да се заблуждаваме, че украинските граждани ще помогнат на нашата икономика, защото едно е човек да си търси работа, друго е да бяга от война. Не можеш да интегрираш хора, които не искат да работят“, изтъкна председателят на Василева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ България ще спечели, само ако целенасочено привлече хора от трети страни навън за работа.

„Или ако няма такива готови, да се превърнем в обучителен център, където да идват тези хора. Част от тях да остават и други да продължат своята кариера навън“, предложи Василева.