Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Синоптикът Петър Янков заяви, че валежите в източната част на столицата са били между 50 и 70 литра на квадратен метър, което е значително количество. По негови думи, на фона на интензивното строителство и състоянието на канализацията, ефектът е видим.

„Силните гръмотевични бури обикновено са съпроводени от градови явления“, каза синоптик Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR, коментирайки вчерашната силна буря в София.

Днес повече ще вали във Велинград, Кърджали и Смолян, както и в северните части на Дунавската равнина.

„В следващите дни валежите ще бъдат често явление. На 24 май ще превалява главно в Западна България. По-слаби валежи като гръмотевична дейност, но ще ги има. В събота преди обяд ще вали главно в Източна България, следобед – в западните райони. Между 15 и 20 литра на кв.м в западните части. На 26 май в неделя също се очакват валежи“, каза още Янков.

Синоптикът прогнозира, че температурите в страната през уикенда ще достигат 26-27 градуса, като по-топло ще бъде в събота.

От началото на следващата седмица се очаква да настъпи слабо стабилизиране на времето, което ще продължи до средата на седмицата. Дългосрочните прогнози са за по-хладни въздушни маси от запад. В края на седмицата се реализират обстановки в Западна България с едра градушка. Очакват се силни гръмотевични бури.

Петър Янков препоръча няколко простички мерки, за да се предпазим от гръмотевици: остри предмети не трябва да се носят, UPS устройствата пък предпазват техниката вкъщи. За туристите е важно да съобразяват пресичането на дерета при гръмотевични бури. При гръмотевична дейност не трябва да се влиза във вода. Добре е да не носим метални верижки на часовници.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК