Не бъдете безразлични! Споделете новината:

През нощта облачността ще е значителна, но само на отделни места в югозападните райони ще има валежи от дъжд. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат предимно между 5° и 10°.

Утре облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България – купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; главно в планинските райони ще са временно интензивни. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 16° и 21°, в София – около 17°.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места в масивите в западната половина на страната ще има валежи от дъжд, в отделни райони главно в Рило-Родопската област – значителни по количество. В планините в Източна България ще е почти без валежи.

По най-високите части на Рила, Пирин и Стара планина ще духа умерен северозападен вятър, в по-ниските части ще се ориентира от изток-югоизток. Температурите ще останат без съществена промяна, максималната на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Ще духа до умерен вятър от югозапад, по-късно през деня ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 16°-18°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

За 14 май, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен – жълт код за значителни валежи от дъжд. В Югозападна България се очакват количества между 15 и 25 литра на квадратен метър, в отделни райони и до 35-40 литра на квадратен метър.

Предупреждението е за областите София-област и София-град, за Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян и Пазарджик.