Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Горещата вълна продължава, но вече се вижда краят ѝ, като времето ще се промени значително през следващите дни.

През уикенда остава горещо
В събота и неделя ще бъде все още горещо с дневни температури над 35-38 градуса в низините на страната и до 33-34 градуса по високите западни полета. Препоръчва се на хората, които ще бъдат сред природата, да се съобразят с високите температури и да не се излагат дълго време на пряка слънчева светлина. Особено внимание трябва да се обръща на паленето на огън в гората или в полето, тъй като опасността от пожари е много висока.

Спазвайте всички прости правила за поведение при горещо време – пийте повече вода, не се излагайте пряко на слънце във времето от 12 до 18 часа и бъдете особено внимателни към възрастните и децата.

Започва период на нестабилно време
В неделя следобед на места в Западна България ще се създадат условия за развитие на гръмотевични бури и валежи. Това ще бъде само началото на един няколкодневен период на по-нестабилно време, през който температурите ще се понижат, а гръмотевици, проливни валежи и дори градушки ще се наблюдават отново.

Атмосферното налягане над Балканите ще се понижи, а по-хладни въздушни маси от северозапад ще се придвижат към страната, създавайки идеални условия за типични летни бури с гръмотевици и проливни валежи.

Прогноза за следващата седмица
Тези процеси ще започнат постепенно в неделя и ще продължат в понеделник и вторник с гръмотевици и превалявания. От сряда и особено в четвъртък очакваме повсеместни валежи и гръмотевици. Необходимо е да следите краткосрочните прогнози на НИМХ, тъй като тези процеси са със стихиен характер и е трудно да се прогнозират точно, особено дни напред.

Следващата седмица ще бъде нестабилна – жегите ще намалеят, дори на места ще бъде хладно, особено в четвъртък в западната част на страната. Ще има условия за валежи и гръмотевици, както и за градушки.

Природни явления през юни
През юни вече имахме подобен характер на времето – както валежи и гръмотевици, градушки, така и сухо и горещо време. Тази година юни е по-топъл с повече от 2 градуса над обичайното, което го прави един от най-горещите юнски месеци в последните двадесет години. За сравнение, през май наблюдавахме обратното – един от най-хладните майски месеци за последните двадесет години.

Перспективи за юли
Очаква се, че след захлаждането в средата на следващата седмица, температурите отново ще се повишат в края на юни. В началото на юли, според средносрочните модели, е възможно да видим ново захлаждане, което ще настъпи в първата десетдневка на новия летен месец.

Атмосферната циркулация
Причината за горещото време е атмосферната циркулация, при която сухи и горещи въздушни маси от Северна Африка през Средиземно море достигат Балканите и се пренасят на север към Украйна. В комбинация с по-високото атмосферно налягане, това създава условия за повишаване на температурите до 40 градуса. В Западна Европа времето е сравнително хладно, на места вали, а температурите са по-ниски. В Централна Европа времето варира между горещо и хладно, в зависимост от движението на атмосферните фронтове от Атлантическия океан.

Глобалната приземна температура
Глобалната приземна температура остава непроменена на 14,56 градуса, според специализирания сайт temperature.global. Въпреки че сме в сезона на ураганите, в Атлантическия океан все още няма развит ураган, което е необичайно, тъй като тази година се прогнозира по-активен ураганен сезон поради студената фаза на Южната осцилация – Ла Ниня. Ураганният сезон завършва на 30 ноември, така че има достатъчно време за развитието на урагани.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК