Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Министерство на вънщните работи (МВнР) ускорява подготовката за провеждането на изборите в чужбина. Извън България ще бъдат открити 800 изборни секции, което обаче ще бъде сериозно предизвикателство пред ведомството. Организацията ще бъде сериозна, а вотът „безпрецедентен“ по обем. Това коментираха пред медиите постоянният секретар и председател на РГ „Избори“ Иван Кондов и зам.-председателят Калин Атанасов, предаде репортер на Novini.bg

В МВнР са притеснени как ще се разпредели човешкият ресурс. На места ще се наложи да се изпращат хора от България.

“На някои места просто вече няма български общности. Имаме секции, които по закон ние ще трябва да открием, но поради липсата на българска общност, ще трябва оттук да командироваме членове. Но кой ще гласува – остава загадка“, заяви Кондов.

Той обърна внимание, че тази година ще се разкриват секции и по далечни дестинации, където очевидно на 11 юли ще почиват наши съграждани.

Най-екзотичното място е Доминиканската република, където за целта са подадени 40 заявления. Там пък няма и българско дипломатическо представителство.

“Няма да крия, че това ни затруднява. Ако там гласуват над 100 избиратели, най-вероятно и през есента, когато ще има президентски избори, отново ще трябва да отворим секция там. Най-вероятно пък тогава няма да има почиващи българи”, коментира Кондов.

“Големият брой секции създава проблеми и с връщането на книжата. Ние ще трябва да изпратим дипломатически куриер“, вметна още той.

И докато се реши въпросът с машините за гласуване, то от БНБ утре ще излязат 710 000 бюлетини за вота в чужбина. В Осака, Япония, за пръв път ще има секция.Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори“, посочи, че най-много ще са секциите във Великобритания. Германия ще е на второ място, а Турция на трето. Следват Испания и Гърция като държавите с най-много секции, които ще бъдат разкрити.

Кондов и Анастасов подчертаха, че се надяват на законодателна промяна, която „да осмисли“ реда за отваряне на секции. Причината е, че се разкриват твърде много такива на места, на които традиционно почиват българите. Разкриването на секции на такива места сега е и заради това, че вотът се провежда през лятото. Анастасов посочи, че трябва да се разкриват повече секции, но сроковете, поставени от Изборния кодекс не са удължени.

4200 са подадените заявления за броя на членовете за избирателните комисии. От България ще бъдат изпратени 400 души, които да запълнят липсата на такива в чужбина. Анастасов обясни, че българи, които досега са се отзовавали да бъдат членове, този път са отказали заради това, че вече са предвидили своята ваканция. Експертите от МВнР призоваха гражданите да следят актуалната информация за гласуването и адресите на секциите в чужбина. Междувременно няма все още и решение за машините за гласуване в чужбина. МВнР има готовност да стартира процеса от утре, но очаква и реакция от ЦИК. Стана ясно, че има забавяне, което може да доведе до това не всички устройства да бъдат доставени навреме. МВнР е в готовност да стартира изпращането, но обърна внимание, че след четвъртък ще е по-трудно. Беше обяснено, че в някои държави такива устройства се задържат малко повече на митницата дори и да са дипломатическа поща.

Вижте списъка със секции по райони:

– в района на Азия, Австралия и Океания ще бъдат разкрити в 7 държави 16 секции.
– в района на Близкия Изток и Африка – в 13 държави, ще бъдат организирани 16 секции.
– в района на Източна Европа и Централна Азия – в 7 държави, 17 секции.
– в района на Югоизточна Европа, където е и Турция – в 12 държави – 172 секции.
– в Европа – в 22 държави ще бъдат открити 483 секции- абсолютен рекорд на територията на Европа.
– в Северна и Южна Америка и Карибския басейн – в 7 държави, ще бъдат открити 80 секции.