Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини ООН, че не изпълнява функциите си, след като се обърна с реч към Съвета за сигурност на ООН, в която очерта списък на предполагаемите руски зверства, включително в украинския град Буча, предаде БНР.

Във видеообръщение тази нощ към украинския народ Зеленски каза:

„Съветът за сигурност на ООН съществува, но няма сигурност в света, за никого. Това означава, че Организацията на обединените нации в момента не е в състояние да изпълнява функциите, за които е създадена. Има само една държава, която е виновна за това – Русия, която дискредитира ООН и всички други международни институции, в които участва. Всъщност, не точно участва, а се опитва да блокира всичко конструктивно и да използва глобалната архитектура, за да разпространява лъжи и да оправдава злото, което върши.“

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече събитията в украинския град Буча „провокация“, чиято цел е да провали мирните преговори между Москва и Киев. Той призова Украйна и западните ѝ съюзници да се отнесат по-отговорно към преговорния процес.

Междувременно Испания стана поредният член на ЕС, който обяви експулсирането на руски дипломати. Подобни решения вчера взеха Италия, Дания и Швеция, които последваха Франция и Германия.

В Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която ще посети Киев тази седмица, обвини Русия, че води безмилостна война срещу украинския народ.

Забраната за внос на руски въглища – за която се твърди, че ще струва на Москва четири милиарда евро годишно – беше най-удивителната мярка в последния кръг от предложени санкции на ЕС. Все още няма споразумение за забрана на вноса на руски петрол и газ.

Очаква се САЩ също да удължат собствените си санкции срещу Русия и според съобщенията те ще се насочат към двете дъщери на Путин и най-голямата руска банка.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК