Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако бяха по друго време, тези визити щяха да са рутинни, дори може би леко скучни. Но в момента срещите на новия германски канцлер в Киев и в Москва са всичко друго, само не и рутина. Тайните служби на САЩ предупреждават, че още в сряда руските войски могат да преминат украинската граница, а редица западни държави, включително и Германия, вече изтеглят своите граждани от Украйна.

Вчера канцлерът Шолц каза, че съществува „много, много сериозна заплаха за мира“, а неговата външна министърка Аналена Бербок припомни, че заедно с партньорските държави Германия предупреждава да не се предприемат повече военни стъпки, защото обратното би довело до „невероятно големи последствия“.

Двойната стратегия на Шолц

Олаф Шолц сериозно се е захванал с дипломатическа дейност. Преди седмица канцлерът беше на посещение във Вашингтон, където разговаря с президента Джо Байдън. После се срещна с президентите на Франция и Полша и с премиерите на балтийските държави и на Дания.

Да не забравяме още, че в Берлин се проведе и експертна среща между представители на Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция. Ако се сбъднат предупрежденията за възможно начало на войната още тази сряда, германският канцлер навярно ще бъде последният западен посетител в Кремъл.

Самият Шолц обаче видимо не желае разговорите му в Киев и в Москва да се натоварват с големи очаквания. Целта била да се продължи досегашната политика на Германия и съюзниците ѝ за деескалация и да не се прекъсва контактът с Москва.