Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от състава на Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност от днес ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, преминавайки през територията на България, за да се включат в ученията на алианса Steadfast Defender – 21 и Noble Jump – 21, съобщиха от Министерството на отбраната.

Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от службата „Военна полиция“.По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут ГКПП „Лесово“ – Учебен полигон „Ново село“ – Омуртаг – ГКПП „Русе – Дунав мост“. Военнослужещите ще пренощуват в полигона „Ново село“ и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе – Дунав мост“.

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 – Мездра – Видин – ГКПП „Дунав мост 2“. Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на военното формирование 28 610 и на следващия ден ще продължат придвижването си за Румъния през Видин – ГКПП „Дунав мост 2“.

Учението на НАТО Steadfast Defender – 21 започва този месец. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия. В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните партньорки на НАТО Финландия и Швеция.Steadfast Defender – 21 ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания – Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.Първата фаза на Steadfast Defender – 21 ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската Carrier Strike Group, ръководена от самолетоносача „Кралица Елизабет“ /HMS Queen Elizabeth/. Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX / table top exercise), което ще се състои в Улм.Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО /JSEC – Joint Support and Enabling Command/ да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май т.г. в рамките на Steadfast Defender – 21 е планирано годишното учение на НАТО Noble Jump – 21. Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност /VJTF/ ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В Noble Jump – 21 ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се състоят и други свързани учения в рамките на Defender Europe – 21 и Saber Guardian – 21.