Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Въпреки опасната обстановка, по последна информация хеликоптерът ще излети от авиобаза Крумово

Военен хеликоптер ще излети от авиобаза „Крумово“ и се отправя към Пирин, за да направи опит да свали телата на двамата загинали туристи, открити по-рано тази сутрин под връх Вихрен. Междувременно спасителни екипи от Банско, Разлог, Сандански и София са в готовност да се включат в свалянето на ръка на телата на двамата загинали.

Първоначално военните са отказали да предоставят хеликоптер заради опасните условия в планината, а друг спасителен хеликоптер няма. За акцията по свалянето на телата се подготвят още 20 души и се очаква тя да продължи минимум 15 до 20 часа, ако спасителите тръгнат пеша. Заради стръмния участък, в който се намират двете тела, няма възможност за използване и на моторни шейни, обясниха дежурните в Планинската спасителна служба пред „Дневник“.

Тази сутрин след двудневно прекъсване на издирвателната акция тя бе подновена, а планинските спасители откриха по снимки от дрон изчезналия преди седмица турист Пламен Христов. Екип е бил изпратен на място и е открил тялото на Христов, а до него е намерен втори загинал, съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) – Банско. Двамата мъже са открити в улеите на Влахина долина, под връх Вихрен, от западната страна на върха.

Към момента няма официална информация за втория загинал. По първоначални данни, той не е носил документи за самоличност и предстои изясняването на самоличността му. Няма данни и да е бил обявен за издирване. По неофициална информация, в него са били открити македонски денари, Полицията проверява хотелите в района на Банско и Сандански и прави опит да го идентифицира по снимка.

Има предположения, че вторият загинал е търсил 70-годишния Христов или че двамата са се срещнали в планината и са тръгнали заедно. Проверява се и версията туристът да е видял пострадалия Христов и да е направил опит да му помогне, след което също е пострадал.

„Засега бих искал да се въздържа от коментар за хеликоптера. Може да излети, може и да не излети. Цяла сутрин това слушам и все още не знаем какво ще решат от Министерството на отбраната“, коментира пред Дневник директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. По думите му, първоначално военните са отказали изпращането на хеликоптер, но сега има възможност и да се включи в операцията по свалянето на телата. По последни данни хеликоптерът ще бъде изпратен от авиобаза Крумово.

По-рано Нешев коментира, че телата ще бъдат свалени на ръка, но ако има риск за живота и здравето на спасителите, акцията може да бъде прекратена, а телата да бъдат оставени на място в Пирин.

„Рискуваме живота на колегите, заради липсата на спасителен хеликоптер. Ще се наложи да се свалят телата на ръце, което ще отнеме поне 15 часа“, коментираха от планинската спасителна служба и допълниха, че се подготвя и екип от София, който да тръгне към Пирин.

„Засега правим организация да изпратим още двайсетина спасители от Благоевград, Кюстендил и София, за да свалим телата на ръце. Количката, която носеха първите групи е само една, защото не сме очаквали, че ще има и втори труп. Акцията по свалянето им може да отнеме и 20 часа, но ако преценим, че е рисковано и опасно за колегите, ще я прекратим“, допълни по-рано днес Нешев и акцентира на липсата на спасителен хеликоптер, който би улеснил работата на спасителите, без да се излага на опасност живота и здравето им.

Планинските спасители в Банско започнаха акцията по издирването на 70-годишния Пламен Христов през изминалата седмица. По първоначални данни туристът се е отправил към връх Вихрен на 26 декември и оттогава бе в неизвестност. Сигналът за изчезването му бе подаден към 18:00 часа на 27 декември и оттогава планинските спасители издирват изчезналия Христов.

Паралелно с акцията по свалянето на двете тела, тече и друга спасителна акция в Рила след сигнал за мъж, който се е подхлъзнал от връх Калин към хижа „Иван Вазов“ и е паднал лошо. Към мястото се е отправил екип спасители от Дупница. Мястото е високо и не е известно колко време ще продължи акцията.