Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Водата ще поскъпне в почти цялата страна от 1 януари. Това стана ясно след закрито заседание на КЕВР, на което беше взето окончателно решение за цените, влизащи в сила след седмица.

С решението са коригирани цени на ВиК услугите на операторите в 24 области на страната, като актуализираните цени на ВиК услугите влизат в сила от 1 януари 2020 година.

От следващата година столичани от следващата година за кубик вода ще плащат по 2,76 лева, което представлява увеличение със 7 на сто.

Най-голямо е увеличението в Кърджали – с 9,7% до 2,61 лева за кубик, а най-малко е повишението в Пловдив – с 0,5% до 2,22 лв. за един кубик вода.

Шумен остава сред градовете с най-скъпа цена на водата. Досега за кубик вода шуменци плащаха по 3,40 лв., като от следващата година ще струва 3,54 лв.

Във Варна водата от 1-ви януари 2020 година ще струва 3,21 лв., в Русе – 3,15 лв., в Бургас – 3,08 лв., в Ямбол – 3,03 лв., във Враца – 3,27 лв., в Добрич – 3,45 лв., във Видин – 2,54 лв., в Габрово – 2,71 лв., в Плевен – 2,88 лв., в Благоевград – 2,35 лв., в Стара Загора – 3,01 лв., в Ловеч – 3,16 лв..

Перничани също ще плащат по-скъпа вода въпреки водния режим в града – по 2,42 лева за кубик вода (повишение с 3,7%).

Намаление на цената на водата ще има само в Разград – понижение с 5% до 3,67 лв. за един кубик.

Междувременно стана ясно, че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва извънредна проверка в „Топлофикация – Велико Търново“ АД заради проблемите с топлоснабдяването в града през декември.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е изпратил писмо с искане за предоставяне на информация за причините за нарушеното топлоснабдяване и за предприетите от дружеството мерки за възстановяване на предоставяната услуга.

На топлофикационното дружество ще бъде извършена извънредна проверка с цел установяване на причините за проблемите с топлоснабдяването, както и за предприетите мерки.

След приключване на проверката КЕВР ще изготви доклад за резултатите от нея, които ще бъдат публично обявени.