Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако пиете ранитидин, консултирайте се с лекар за алтернативен медикамент.

Американската компания CVS забрани продажбата на лекарство, предписвано при киселини в стомаха и на пациенти с язви. Тя е поредната, която спира продажбите на „Зантак“ докато мащабно международно разследване установява дали то може да доведе до рак.

В няколко страни вече има опасения за наличие на примеси в него и в други препарати със същото активно вещество – ранитидин, съобщи Би Би Си, цитирана от OFFNews.

Канада и Франция обявиха изтеглянето на „Зантак“, в САЩ и Европейският съюз текат проверки.

Здравните власти успокояват, че няма непосредствена заплаха, но съветват пациентите да се посъветват с лекар, който може да им предпише алтернативен медикамент с активно вещество, различно от ранитидин.

На 13 септември и американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), и Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикуваха решенията си да проверят лекарствата, съдържащи ранитидин, за наличие на химичното съединение N-нитрозодиметиламин (NDMA) (също наричано диметилнитрозамин).

NDMA е класифицирано като потенциален канцероген (вещество, което може да причини рак) на базата на тестове с животни.

NDMA може да се се открие във водата и в храни, включително месо, млечни продукти и зеленчуци, но когато се консумира в малки количества, не може да увреди човешкото здраве, пишат от EMA.

CVS уточняват, че спират продажбата на „Зантак“ и продуктите, съдържащи ранитидин от предпазливост, а не заради изрично разпореждане на властите. FDA не препоръчва на пациентите да спрат приема на ранитидин засега, уточняват от компанията.

По-рано компаниите Walgreens, Walmart и Rite Aid в САЩ също взеха подобни решения.

Канада и Франция изтеглиха лекарствата от аптечните си мрежи. Редица други страни направиха същото. Фармацевтични компании също изтеглиха продукти, съдържащи NDMA.

Sandoz, собственост на Novartis, съобщи пред Би Би Си, че изтегля от пазара няколко партиди с медикаменти, съдържащи ранитидин. Изтеглянето е факт или предстои в: Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Германия, Унгария, Македония, Португалия, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и САЩ.

Apotex също обяви, че изтегля таблетките си ранитидин от аптечната мрежа в САЩ.

Съобщава се също, че производителят на оригиналното лекарство „Зантак“ – GlaxoSmithKline – е спряла доставките на генеричните версии на лекарството и е изтеглила продуктите си от Индия и Хонконг.

Здравните регулатори не призовават хората, приемащи ранитидин, да го спрат незабавно. FDA съветва те да потърсят лекаря си, който да им предпише алтернативен медикамент. Френските власти също подчертават, че няма „остър“ риск и пациентите не бива да спират лекарството или да го връщат в аптеките.

На 17 септември Изпълнителната агенция по лекарствата в България съобщи, че Европейската агенция по лекарствата започва преглед на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, „поради съмнение за възможна контаминация с нитрозамини в активните вещества, от които са произведени някои лекарствени продукти“.