Внимание! Морето ще е изключително опасно в следващите няколко дни!

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В края на юни и през следващите няколко дни морето ще е изключително опасно, особено за най-неопитните.

Вълните в момента са високи между 50 и 100 сантиметра, което не е особено много, но силата им е огромна и могат буквално да преобърнат човек, който е влязъл дори до коленете във водата, предупреждават спасители, цитирани от Флагман..

Спасители и опитни рибари подчертават, че тук не става въпрос за мъртво вълнение – явление, което е отнело живота на хиляди опитни и неопитни плувци. Необичайно за края на юни е излязъл силен западен вятър, познат още като Чалкантия, който е характерен по-скоро за късния юли до средата на август. Точно този вятър вчера следобед е станал причина на повечето охраняеми от професионалисти плажове знамето да е червено с редки изключения на жълто, но никъде зелено.

Тази година изглежда е необичайна и за морето, споделиха пред Флагман.БГ местни рибари. Според тях още в началото на юни на места по Южното Черноморие пък се е появил солуган, познат още като „мъртво вълнение”. И въпреки че към момента такова не се наблюдава на почти нито един плаж на юг от Бургас, според тях тъкмо необичайното време за възникване на това явление във водата край морския град е станало причината за трагичната смърт на две деца по-рано този месец.

„Какъвто и опит да имате с морето – дали сте професионален плувец, израстнал край водата или аматьор – внимавайте изключително много в идните няколко дни. Вълнението е опасно и може да стане причина за тежки инциденти”, предупредиха експерти спасители.

Оставете коментар: