Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Във Военномедицинска академия беше открит симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти.

В него, освен бойните санитари и медиците под пагон, ще се обучават и курсанти от други специалности. А амбицията е центърън да се превърне в тренировъчен център на НАТО с регионално значение, в който да се организират курсове и за съюзнически войски.

Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти военни лекари ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.


Ген. Мутафчийски показва на президента Радев важните акценти от презентацията

На откриването присъства президентът Румен Радев, представители на Министерство на отбраната и видовете въоръжени сили. Гостите наблюдаваха демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.


Началникът на ВМА представи лично новия симулационен центърСнимка: БТА

„Платинените 10 минути“ са изключително важни, за да се спаси живота. Ранените и войниците трябва да пристигнат живи до болниците. Именно това е философията на тези първи минути. Следва правилото за „Златния час“ и действията, които ще бъдат предприети, за да се спасят колкото се може повече животи“, обърна се проф. ген. Венцислав Мутафчийски към бъдещите военни лекари.