Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският президент Владимир Путин подписа закона за забрана на операциите за смяна на пола, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Хората, които имат различна полова идентичност, вече няма да могат да се подлагат да хирургични процедури или да получават рецепти за хормони. Изключения се допускат само при лечението на вродени аномалии и малформации.

Законопроектът, предвиждащ и анулирането на браковете, в които единият от партньорите е сменил пола си, бе приет единодушно от Държавната дума (долната камара на руския парламент) в средата на този месец.

Авторите на новите текстове посочиха, че искат да предпазят културните традиции и семейните ценности от “западните идеологии“.

Правозащитници виждат в новото законодателство нарушаване на правото на самоопределение. Засегнати лица се опасяват, че ще бъдат подложени на още по-голямо социално изключване и ще омразата и нападенията срещу тях ще се засилят.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.