Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Върховният касационен съд остави в сила решение на Пловдивския апелативен съд, с което са потвърдени условните присъди на трима подсъдими, признати за виновни за смъртта на 28-годишният скиор Данаил Кънчев на ски писта Мечи чал край Чепеларе.

През февруари 2015 г. той пада и се удря фатално в бетонна шахта – част от незаконно съоръжение за изкуствен сняг на писта „Мечи чал”. Обвинени за инцидента са трима мъже.

В края на 2019 г. Смолянският окръжен съд е признал подсъдимия В. П. за виновен по случая, като изпълнителен директор на акционерно дружество, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – управление, ползване и поддръжка на ски писти и съоръжения за развитие на зимен спорт в ски зона, не е изпълнил задълженията и на 14.02.2015 г., причинил по непредпазливост смъртта на скиора, поради което му е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода условно с 5 годишен изпитателен срок.

Със същата присъда на подсъдимия С. М. е наложено наказание от 3 години лишаване от свобода условно с 5 годишен изпитателен срок, понеже не е изпълнил задълженията, възложени му със заповед на изпълнителния директор на дружеството за обезопасяване на пистата, чрез поставяне на предпазна мрежа и дюшеци върху шахтата и съоръжението за изкуствен сняг, поради което е загинал човек.

На третия подсъдим К. Я., който е работел като оператор на система за технически сняг към седалкова въжена линия, е наложено наказание от 1 условно с 3 годишен изпитателен срок.

Върховните съдии са посочили в решението си, че Апелативният съд е положил нужните усилия за установяване на истината, относно инкриминираните събития и отговорността на всеки от подсъдимите. Дал е добър, логически и доказателствено издържан отговор на всички възражения, направени от страните по делото. По ясен начин е заявил причините за потвърждаване на осъдителните изводи на първата инстанция.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК