Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Опитахме се да намерим пресечните точки и възможностите на нашите задължения. Ние сме длъжни и правим всичко възможно да създадем условия за по-добър живот на всеки български гражданин.

Ние се стремим да намираме диалог и работещи решения. Това заяви министър-председателят Стефан Янев след среща с представители на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Той акцентира върху темата за децентрализация на общинските бюджети:

„Ние се подготвяме с мнението на общините да предложим формула на бъдещото Народно събрание. Общините ще могат да откликват по-лесно на желанията на хората“.

Янев съобщи, че са обсъждани основно финансови теми като разпределение на пари за справяне с ковид последствията, както и възможността за по-ясен ангажимент на МФ към общините.

„Диалогът е открит и се надявам да продължим в същия дух“, посочи той.

Председателят на УС на НСОРБ, кмет на община Велико ТърновоДаниел Панов каза, че от следващата седмица започва обсъждане на бюджет за 2022 година.

„Виждате, че проблемът с тока оказва влияние на бизнеса, на детските градини и на други социални услуги, които общините изпълняват. Децентрализацията е важен въпрос, 2-процентовото подоходно облагане ще бъде обсъждано с МФ. От следващия месец ще започнем да получаваме средства за зимното поддържане и ще сме спокойни, че пътищата ще бъдат чисти“, каза той.

Относно Плана на възстановяване Панов изрази надежди там да намери място частта с уличното осветление.

По темата за подготовката за изборите 2 в 1 Панов заяви:

„Общините нямаме пречка да осъществим тези избори съгласно българското законодателство,. През 2017 година бяха организирани още по-сложни избори. За нас тези избори не са чужди. Надявам се да имаме добра комуникация с областните управители“, завърши той.

В свое изказване финансовият министър Христо Белчев обясни, че бюджетът е балансиран.

„В рамките на актуализация баха одобрени средства за почистване. Имаме готовност да осигурим 25% сега. Останалите 75% ще даден планово в месец януари. Предвидени са средства за щетите от ковид пандемията. Подготвяме разработка за критериите за помощ. МФ вече напредва с подготовката на следващия бюджет. Разбрахме се да проведем поредица от работни срещи с общините, за да може той да удовлетвори очакванията и нуждите на всяка локална икономика“.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК