Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Вирусът на дребната шарка е не само сериозно и потенциално фатално заболяване, но изтрива антитела, които предпазват от вирусни и бактериални щамове, срещу които човек преди е бил имунизиран.

Изследователи, ръководени от екип от Медицинското училище в Харвард, откриха, че между 11 и 73% антитела са унищожени, което компрометира защитата срещу каквото и да е от грип и херпес до бактерии, причиняващи пневмония и кожни инфекции.

Така че, ако човек е имал 100 различни антитела срещу варицела, преди да се зарази с дребна шарка, може да излезе, че има дребна шарка само с 50, като намали защитата си от варицела наполовина.

Тази защита може да намалее още повече, ако някои от загубените антитела са мощни защитни сили, известни като неутрализиращи антитела.

Изследването, публикувано в списание Science, изглежда подкрепя теорията, че вирусът може да наруши имунната памет на организма, причинявайки така наречената имунна амнезия.

Старши автор проф. Стивън Елъдж каза: „Опасността от дребна шарка е много по-голяма отколкото преди сме предполагали.

„Сега разбираме, че механизмът е продължителна опасност поради изтриване на имунната памет, като демонстрира, че ваксината срещу морбили е от още по-голяма полза, отколкото знаехме.“

Според изследователите лекарите може да искат да обмислят засилването на имунитета на пациенти, възстановяващи се от инфекция срещу дребна шарка с кръг от бустерни снимки на всички предишни рутинни ваксини, като хепатит и полиомиелит.

„Ревакцинацията след дребна шарка може да помогне за смекчаване на дългосрочните ефекти, които могат да произтичат от имунната амнезия и повишената чувствителност към други инфекции“, казват авторите.

Миналата седмица Сметната палата установи, че в Англия само 86,45% от децата до петгодишна възраст приемат и двете дози от MMR ваксинацията, което ги предпазва от дребна шарка, заушка и рубеола.

Това е под нивото от 95%, необходимо за производството на така наречения стад имунитет, който възниква, когато висок процент от населението е защитен чрез ваксинация срещу вирус или бактерии, което затруднява разпространението на болестта, тъй като има  малко податливи на инфекция хора.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US