fbpx

Вижте тенденциите в интериорния дизайн, които ще оформят следващото десетилетие

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Интериорите заемат централно място през 2020 г., тъй като все повече хора прекарват повече време вкъщи. Архитектите и дизайнерите все повече осъзнават своята отговорност за подобряване на благосъстоянието на своите клиенти , тъй като търсят най-добрите решения за тях.

Представената месечна тема на ArchDaily за март беше посветена на Интериори и статиите, свързани с тази тема, натрупаха над 1 милион посещения, надминавайки с 240% броя показвания на страници, постигнати през други месеци през същия семестър.

Тъй като интериорният дизайн все повече става обект на интерес сред архитектите и дизайнерите, ние прегледахме проектите, които бяха публикувани на ArchDaily през последната година в категориите Жилищна архитектура, Интериорен дизайн и Ремонт, за да видим дали има някои дизайнерски решения и решения, които генерираха тенденции. Открихме няколко, които биха могли да бъдат полезни при направата на някои прогнози за това как ще се развива интериорът през следващото десетилетие.

1. Биофилен дизайн
Стайните растения се превърнаха в изцяло нов слой в проектите за интериорен дизайн и големите, големи растения са нарастваща тенденция. През последната година обаче в основния разговор навлезе нова концепция: Biophilic Design. За да поддържа определено ниво на връзка с природата, Biophilic Design има за цел да интегрира природата в архитектурата на сградата като начин за подобряване на нашето здраве, психика и цялостна екосистема. Използването на регенерирано дърво, окачени растения, зелени стени и големи зелени инсталации са едни от основните тенденции, които наблюдаваме и които ще оформят интериорния дизайн през следващото десетилетие.

2. Мебели от естествени влакна
Използването на естествени влакна като ратан и ракита в мебелите става много популярно в интериорния дизайн. Този традиционен материал се използва в столове, килими и осветление, смесен и съчетан с по-модерен дизайн.

3. Дизайн „Закръглени“
Столове, масички, дивани и дори лампи показват най-добрите си обемни извивки, които ни връщат в детството, като придават на нашите пространства млад, забавен и модерен вид. Тази нова тенденция се ръководи от мебели със заоблени ръбове и тръбни форми, известни още като неотеничен дизайн, от понятието „неотения” – подчертаването на детските черти. Подходяща концепция за описване на игривостта, която тези парчета могат да добавят към всяко пространство!

4. Арки
Арките са типични за традиционната архитектура и сега се възраждат благодарение на архитекти и дизайнери, добавящи извити врати, заоблени прозорци и сводести огледала към своите проекти за интериорен дизайн. Съобразени с тенденциите „Закръглени“ и биофилен дизайн, арките се появяват като нов начин за добавяне на извивки и по-органични форми в домовете ни, не само чрез действителните арки, но и чрез декоративни шарки, рисувани по стените.

5. Кътчета за мини проучване
Гъвкавостта у дома е по-важна от всякога, когато работата от дома става все по-често срещана. В този контекст работните зони стават по-малко формални и могат да съществуват съвместно с други жилищни зони. Това доведе до появата на мини кътчета за обучение, които са интегрирани в по-големи мебели, като например скрити в шкафове или добавени към рафтовете с книги.

6. Невидими дръжки за напълно интегрирана кухня
Наскоро наблюдаваме как кухненският дизайн е заменил дръжките и дърпа чекмеджетата и шкафовете (особено големите) с невидим хардуер. Те варират от натискащи ключалки, механично или магнитно устройство, инсталирано вътре в шкафа, което ви позволява да отворите шкафа чрез натискане на вратата, до интегрирани дръжки, където можете да издърпате чекмеджета благодарение на скосените навътре ръбове, и по-прости решения като скрити изтегляния, които са прикрепени към горния ръб на всяка врата, така че да изпъкне само късче. Целта е да имате минимално пространство с безпроблемен и елегантен външен вид.

7. Стълби, интегрирани с мебели
Като креативен начин за използване на пространството, останало под стълбите , няколко проекта за интериорен дизайн са добавили места за съхранение или дори интегрирането на стъпалата в по-голям дизайн на мебели, като работна зона или стелажи.

8. Цветни бани
Успоредно с по-честото използване на ярки и смели цветове в стените и мебелите, баните също започнаха да възприемат цвета по смел, но елегантен начин. Баните вече не трябва да са ярко бели! Архитектите и дизайнерите вдигат енергията в тези основни пространства чрез цветове като светло розово, златисто жълто, тъмносиньо и маслинено зелено.

9. Отворени и плавни жилищни зони
Жилищните пространства стават все по-отворени и плавни, като формалното разделяне на пространствата става все по-рядко. Идеи като включване на завеси и подвижни панели в открити пространства стават много популярни като решение за скриване на определени зони според начина, по който използваме нашите пространства у дома.

10. Терацо (не само за) Подови настилки
Тази типична мраморна настилка, използвана във венецианските къщи преди повече от 500 години, се завръща първоначално през 70-те години. През 2019 г. материалът се завърна отново и отново стана популярен сред дизайнерите. Теракотът е смесица от по-големи чипове от мрамор, кварц, гранит и стъкло, с по-малка плътност и по-ярък графичен вид.

Вероятно ще продължим да виждаме този материал да се използва и през следващото десетилетие, но не само за подови настилки, но и за кухни и мебели за хол. Този графичен модел ще се появи отпечатан върху тапети, платове и дори вплетен в килими!

11. Дърво и бетон в най-чистото си състояние
Излагането на дърво и бетон като суровини по стени, тавани и подове е тенденция, която архитектите и дизайнерите използват, за да постигнат топлина и елегантност за интериорните пространства, без да попадат в скъпи бюджети. Комбинацията от двете е в състояние да ангажира всички сетива извън визуалното и притежава атрактивни качества като трайност и ниска поддръжка.

 

Оставете коментар: