fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Хиляди жители на Венеция излязоха на улиците на ренесансовия град в неделя, за да покажат гнева си от честите наводнения и гигантските круизни кораби, които влизат в града.

Въпреки проливния дъжд, между 2000 и 3000 души отговориха на призива на екологични групи и организации, противопоставящи се на големите плавателни съдове.

Според критиците вълните, които круизните кораби правят, създават ерозия в основите на града-лагуна. Като скандираха лозунги „Венеция се съпротивлява“ и призиви за оставката на кмета Луиджи Бруняро, участниците в протеста призоваха за завършването на мащабния проект MOSE.

Инфраструктурният проект на стойност милиарди долари, се строи от 2003 г. за защита на града от наводнения, но той е белязан със скандали заради превишаване на разходите, корупция и закъснения.

Протестът беше свикан дни след безпрецедентното наводнение в началото на този месец, което опустоши града, потопи домове, магазини и културни богатства.

Градът, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, е дом на около 50 000 души, докато около 36 милиона души го посещават всяка година.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.