Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британските власти се сдобиха с нови законови правомощия да забраняват осигуряването на техническа поддръжка на самолети и кораби, принадлежащи на санкционирани руски олигарси или техни компании, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Законът ни дава на разположение нови механизми да лишим олигарсите от достъп до луксозните им играчки“, каза министърът на транспорта Грант Шапс.

Британското правителство действа съгласувано със западните съюзници с целта да бъде парализирана руската икономика като наказание за нахлуването в Украйна. То ограничава достъпа на Русия до международната финансова система и санкционира сектори като корабоплаването и отбраната, както и богатия елит около президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Новите правомощия незабавно бяха използвани срещу петролния магнат Евгений Швидлер – бизнесмен милиардер с близки делови връзки с Роман Абрамович и милиардера Олег Тинков, основател на московската търговска банка „Тинкоф Банк“.

Мерките са в допълнение към по-рано наложените санкции от Великобритания и други държави и към търговски решения, взети от ключови фактори в тази индустрия.

Самолетостроители като „Боинг“ и „Еърбъс“ спряха да доставят части на Русия, а САЩ и ЕС санкционираха руската авиация.

Производители на корабни двигатели като финландската компания „Вертсиле“ замразиха връзките си с Русия, а германската „МАН Енерджи Солюшънс“ преразглежда договорите си.

Руският корабоплавателен сектор също е подложен на ограничения, включително по отношение на сертифицирането на кораби от водещи чуждестранни доставчици – което е жизненоважно за достъпа до пристанища и застраховането; компании за морски превози се изтеглят, а водещата руска компания в областта на океанските превози „Совкомфлот“ също е санкционирана.

Великобритания каза, че законът с новите правомощия ще разшири санкциите в областта на финансите, търговията и корабоплаването срещу Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и срещу териториите, които са извън контрола на украинското правителство в Донецка и Луганска област.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК