Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Пенсионерите в страната очакват с нетърпение датата 1 юли. Тогава, както е известно ще бъдат увеличени по т. нар. „швейцарско правило“ действителните размери на пенсиите на всички пенсионери с пенсии, отпуснати преди 1 януари 2024 г. Броят на пенсионерите към декември 2023 г. е 2 039 000.

„Само незначителна част от тях няма да получат реално увеличение, тъй като действителните размери на пенсиите им са над максималния праг на получаваните пенсии, след промяната остават над този праг и съответно – се приравняват към него“, коментират от НОИ, предаде novini.bg.

От осигурителния институт вече информираха, че от 1 юли минималният размер на пенсията при пълен осигурителен стаж се увеличава на 580,57 лв., а размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) ще се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.