Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Когато искаш да обединиш електорат, който е естествено склонен да подкрепи патриотичните сили, защо да не игнорираш личните отношения. Има емоции, но какво от това? Скандали има и в семействата. Защо имате прекомерни изисквания? Чоглаво ми е да се обяснявам. Гоним по-висок резултат, има определена доза съпоставяне на процентите, но това са нормални политически действия. Навсякъде ги има.“

Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов в ефира на NOVA. Коментарът му идва ден след обявената коалиция между бившият партньор на ВМРО и партията на Веселин Марешки „Воля“. Реакциите бяха мигновени. Мнозина се изненадаха от партньорството, а освен това бе припомнен и острия език между Марешки и Симеонов преди няколко години в парламента.

„Имам две изказвания за две години. Става дума за парламентарни дебати, при които знаем, че емоцията понякога надделява. Повече от година и половина не може да изкарате кадри, да намерите реплики на взаимни упреци. Истината, която не е известна, е че ние сме в диалог лично с господин Марешки отдавна. От доста време коментираме евентуално патриотично обединение и търсене на сближаване“, обясни Симеонов.

Той бе категоричен – двете формации имали допирни точки в политиката, през годините подкрепяли взаимно и някои законопроекти при гласувания в парламента.

„В този период доста често нашите инициативи са съвпаднали. Проблемите ни също са много близки. Стоплянето на отношенията е от повече от година. Държахме си на нашата коалиция толкова, доколкото я имаше допреди няколко дни. Но сме се подготвяли. Коментирали сме и формиране на по-широка коалиция. След като ВМРО ни изненада, този процес трябваше да се ускори“, посочи още Симеонов.

Той заяви, че планът бил в коалицията да участват и от ВМРО.

„Подозирам, че недоброжелателните коментари са координирани. Изненада ме острата реакция и интерес към нашето обединение. Не сме се обединили с ДПС, БСП или партия, с която имаме коренни разминавания. Темата за тези лични нападки и коментари е отпреди година и половина. Оттеглянето на ВМРО от нашата коалиция даде тласък на нашите отношения“, допълни още лидерът на НФСБ.

Имало въпроси, по които ще тече съгласуване. Изговорен бил въпросът с проруската ориентация. Симеонов бе категоричен – програмата на „Воля“ стъпва върху патриотизма. Затова били и близки.

„Повтарям – година и половина водим преговори за обединяване на трите партии“, отсече Симеонов.

Той отказа да коментира казуса с къщата в Морската градина във Варна, защото „нямал яснота“.

„Не може всички да сме моралните стожери, извинявайте. Видях го в студиото на БНТ. За тези 4 години нито “Воля”, нито господин Марешки са били упрекнати в далавери“, категоричен бе Симеонов.

Лаконичен остана по въпроса с концесията на морския плаж във Варна, която бе дадена на близък до Марешки, веднага след като лидерът на „Воля“ се подписа в подкрепа на проекта на ГЕРБ за нова Конституция, въпреки че не се бе запознал с документа.

„Никакъв скандал няма там. Този въпрос също ще го коментираме, но доколкото си спомням, явил се е само един кандидат на този конкурс. Освен това концесията е на един плаж, който не е особено атрактивен”.

“Воля” и господин Марешки запазиха образ на неопетнена партия. Същото е и за нас. Не виждам нещо по-естествено от сближаване на двете партии. Не сме с ДПС. Тогава щях да разбера“, посочи още Симеонов.

Още партии щели да участват в обединението. Коалицията щяла днес да се регистрира в ЦИК стана ясно още от думите на лидера на НФСБ.

„Защо не припомним моите отношения с един от участниците в предишната коалиция – “Атака”? Когато искаш да обединиш електорат, който е естествено склонен да подкрепи патриотичните сили, защо да не игнорираш личните отношения. Има емоции, но какво от това? Скандали има и в семействата. Защо имате прекомерни изисквания? Чоглаво ми е да се обяснявам. Гоним по-висок резултат, има определена доза съпоставяне на процентите, но това са нормални политически действия. Навсякъде ги има. Ние сме отговорни към държавата и към нашите партийни членове, електората ни. Одобрението ни е масово“, категоричен бе Симеонов.