Бъркат ни в джоба с нови цени

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Във време на пандемия, когато хиляди хора вече са без работа, дойде и лоша вест от Държавната комисия по стоковите борси и тържища /ДКСБТ/.

Оказва се, че индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се е повишил през тази седмица с 1,61 на сто, до 1,453 пункта. Базовото нивото на индекса от 1.000 пункта е от 2005 година. За две седмици ИТЦ се повиши с 3,49 на сто.

Какво означават тези цифри за бюджета на българина? Поскъпване на основните хранителни продукти.

Така например цената на оранжерийните домати се повиши тази седмица с 14,6 процента, до 1,65 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпват с 8,1 процента и се продават по 1,20 лева за килограм. Цената на картофите пада с 2,8 на сто и те се продават по 0,70 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 3,8 процента и се търгуват по 0,76 лева за килограм. Цената на зелето се понижава с 7,8 на сто, до 0,59 лв./кг. Червените чушки поевтиняват с 5,2 на сто, средно до 1,84 лева за килограм. Цената на зелените чушки се повишава с 2,4 на сто до 1,29 лева за килограм. Ябълките поевтиняват с 8,5 на сто, до 1,72 лв./кг. Лимоните се продават по 2,85 лева за килограм. Кайсиите се търгуват по 2,16 лева с 4,9 на сто по-скъпо от предишната седмица. Прасковите поскъпват с 10,1 на сто до 1,42 лева за килограм. Кравето сирене поскъпва с 0,1 на сто и се търгува по 6,81 лв./кг; кашкавалът, тип „Витоша“, поскъпва с 3,2 процента и се купува по 11,00 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,9 процента до 2,12 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поевтинява с 1,5 на сто и се продава по 1,94 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 3,0 на сто и се търгува по 4,12 лева за килограм. Захарта поскъпва с 2,2 на сто и се продава по 1,40 лв./кг. Брашното, тип „500“, поевтинява с 1,0 процент и се продава по 0,99 лева/кг. Цената на ориза се вдига с 2,2 процента и той се продава по 2,32 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,17 лева за брой на едро.

Оставете коментар: