Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако търсите място където времето е спряло, то това е китното село Бръшлян. В миналото то се е казвало Сърмашик, което на турски означава бръшлян.

От 1982 година село Бръшлян е обявено за архитектурен и исторически резерват. В него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-ти – 19-ти век. Най-старата къща в селото е строена през 17 век.

Една от основните забележителности в село Бръшлян е църквата Свети Димитър. Тя е построена в края на 17-ти век на място, на което в далечното минало е имало тракийско светилище.

До църквата, като пристройка се намира Килийно училище от 19-ти век. То е напълно реставрирано и превърнато в музей. Килийното училище е било създадено през 1871 година от свещеника в църквата. Той превърнал своята килия в училищна стая.

Може да разгледате също Етнографският музей и Музеят на открито на традиционното възрожденско земеделие. Етнографският музей е автентична местна къща на около 150 години, запазила не само външния си архитектурен вид, но и вътрешната си уредба. Тук са представени живота и бита на местните жители през вековете.

Едно от най-атрактивните места в селото е Музеят на открито за традиционно възрожденско земеделие. На двора може да се разгледат диканя, каменна мелница за жито, паламарка, пaлешник, уреди за обработка на лен и коноп, малък пчелин.